Τουλάχιστον οι τρεις άνθρωποι στους πέντε (ποσοστό 61%) που δοκιμάζουν το πρώτο τσιγάρο τους, γίνονται στη συνέχεια – έστω και προσωρινά – καθημερινοί καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική έρευνα.
Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι ο πειραματισμός με το τσιγάρο κατά την εφηβεία, αποτελεί τον προθάλαμο για το μόνιμο κάπνισμα.
Όσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες ένας έφηβος να δοκιμάσει τσιγάρο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει κανονικός καπνιστής.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χάγιεκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καπνίσματος “Nicotine & Tobacco Research”, ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες χώρες για πάνω από 215.000 άτομα, που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.
«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται από ένα τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων ότι αρκεί μια αρχική εμπειρία για να ασκήσουν τα τσιγάρα στη συνέχεια τη μόνιμη επιρροή τους» δήλωσε ο Χάγιεκ.
«Όπως στην ανάπτυξη κάθε εθιστικής συμπεριφοράς, το πέρασμα από τον πειραματισμό στην καθημερινή πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί ότι αυτό που ήταν μια απλή διασκέδαση, έγινε πια επιτακτική ανάγκη. Βρήκαμε ότι το ποσοστό των καπνιστών της πρώτης φοράς που γίνονται καθημερινοί καπνιστές, είναι απρόσμενα μεγάλο, πράγμα που δείχνει τη σημασία να αποτρέψουμε τον πειραματισμό με τα τσιγάρα» προσέθεσε.
Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, πολύ λίγοι νέοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, γίνονται καθημερινοί χρήστες (ατμιστές), παρόλο που και αυτό περιέχει νικοτίνη. «Προφανώς όλη η ιστορία δεν είναι η παρουσία της νικοτίνης» επεσήμανε ο Χάγιεκ.