Συνηθισμένοι σε διαδηλώσεις δεν είναι. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ταμείων ασφάλισης περίμεναν χθες το πρωί τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU και των Σοσιαλδημοκρατών SPD διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες που διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους σε νέο μεγάλο συνασπισμό έχουν σημαία τους την «Ασφάλιση του πολίτη», που συνιστά τομή στο σημερινό σύστημα ασφάλισης – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το σύστημα που ισχύει σήμερα στη Γερμανία έχει δύο κατηγορίες: τους υποχρεωτικά ασφαλισμένους στα δημόσια ταμεία και εκείνους που από ένα εισοδηματικό όριο και πάνω έχουν την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτοί είναι οι προνομιούχοι του συστήματος με καλύτερη πρόσβαση σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές. Ασφαλισμένοι είναι όλοι.
Αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να καταργήσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δύο ταχυτήτων. Θεωρούν ότι εάν εξαλειφθούν οι διαφορές στις αμοιβές των γιατρών θα εκλείψει και η μεροληπτική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων στα δημόσια ταμεία.
Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας καλύπτεται σήμερα από τις εισφορές στα ταμεία υγείας 14,6% που καταβάλλουν κατά το ήμισυ εργαζόμενοι και εργοδότες. Με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα 2010 του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ, από το 2005 οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με ποσοστό 1,1% του μισθού τους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων.
«Με την «Ασφάλιση του πολίτη» διαμορφώνουμε ένα ενιαίο καθεστώς αμοιβής των γιατρών. Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικά ταμεία τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης επειδή η περίθαλψή τους αμείβεται υψηλότερα απ’ ό,τι των ασφαλισμένων στα δημόσια ταμεία. Αυτό θα τερματιστεί», έγραφε το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD.
Η «Ασφάλιση του πολίτη» είναι για μας βασική προϋπόθεση για κυβερνητικό συνασπισμό, έλεγε στις αρχές του μήνα στην εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ» η βουλευτής Χίλντε Ματχάις, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD.
H Mατχάις συμμετείχε στην επιτροπή επιστημόνων και συνδικαλιστών του SPD που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του σοσιαλδημοκρατικού Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ ένα 20σέλιδο σχέδιο εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Βασική πρόταση είναι να καταργηθεί η πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και να πληρώνουν την εισφορά κατά το ήμισυ εργοδότες και εργαζόμενοι. Ομως θα πληρώνουν την εισφορά άπαντες, και οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν τους μισούς από τα 8,8 εκατ. μέλη των ιδιωτικών ταμείων. Ταυτόχρονα όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το εισόδημα και το επάγγελμά τους, θα μπορούν να επιλέγουν αν θα είναι ασφαλισμένοι στα δημόσια ή τα ιδιωτικά ταμεία.
Η προεκλογική δέσμευση του SPD για το ασφαλιστικό σύστημα υγείας είναι και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση για τον νέο μεγάλο συνασπισμό. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ απορρίπτουν κατηγορηματικά την ενιαιοποίηση του συστήματος ασφάλισης.
Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα συναντήσει και νομικά κωλύματα. Αλλά ο Μάρτιν Σουλτς και οι Σοσιαλδημοκράτες εμμένουν στην «Ασφάλιση του πολίτη» καταρχάς για λόγους αξιοπιστίας καθώς ήταν βασική προεκλογική τους δέσμευση. Στις προεκλογικές ομιλίες του Σουλτς υπήρχε πάντα η περιγραφή των ασφαλισμένων στα δημόσια ταμεία που περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού και γεμίζουν τις αίθουσες αναμονής των ιατρείων, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά ταμεία.
Αριστερό ιδεολογικό πρόσημο
Η «Ασφάλιση του πολίτη» έχει σαφώς αριστερό ιδεολογικό πρόσημο. Χωρίς αυτήν ο Σουλτς δύσκολα θα περάσει στο συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου τη νέα συγκατοίκηση των Σοσιαλδημοκρατών με την Ανγκελα Μέρκελ.