«Ξεπαγώνουν» –έπειτα από τρία χρόνια αναμονής –οι ψαλιδισμένες έως 20% επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαπενθήμερο το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα χορηγήσει τις πρώτες 1.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αφορούν συνταξιοδοτήσεις από την 1-1-2015. Πρόκειται, πάντως, για μια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία συμπίπτει χρονικά με το κλίμα γενικευμένων αντιδράσεων που προκαλεί το πολυνομοσχέδιο σε μεγάλες κατηγορίες των πολιτών.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών δεν μπορούσε να εφαρμόσει τον μαθηματικό τύπο για την έκδοσή τους, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν συνολικά 115.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 92.500 αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από την 1-1-2015 και μετά.

Εκτιμάται ότι επικουρικές κάτω από 160 ευρώ τον μήνα βγάζει ο λογαριασμός για όσους έχουν υποβάλει αίτηση από την 1-1-2015 και μετά, ακολουθώντας τον νέο τρόπο υπολογισμού. Οι νέες επικουρικές θα εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση, την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 15-5-2016 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο μέρη. Πρώτον, τον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31-12-2014, και δεύτερον, τον χρόνο ασφάλισης από την 1-1-2015 και μετά.

Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%. Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις.

Οσον αφορά τις κύριες συντάξεις, η διαδικασία του επανυπολογισμού ολοκληρώνεται. Οι προσωπικές διαφορές στις καταβαλλόμενες συντάξεις (κυρίως στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ), όπως προκύπτει απόστοιχεία του επανυπολογισμού τους, φθάνουν το 30%. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι τις 12-5-2016) και το ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους. Με την περικοπήτης προσωπικής οι απώλειεςδεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, ο Νίκος Χατζόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019.