Καίνε τόσο πολύ οι φόροι στα καύσιμα, ώστε φτάσαμε να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπου και κατέχουμε την έκτη θέση!
Από τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας της GlobalPetrolPrices ανάμεσα σε 166 χώρες, προκύπτει ότι η Ελλάδα μοιράζεται την έκτη θέση στη σχετική λίστα με Ιταλία και Ισραήλ, έχοντας μέση τιμή 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως σε Σάμο και Κυκλάδες, ξεπερνά και τα 1,70 ευρώ.
Η αιτία φυσικά βρίσκεται στους φόρους, που μετά την εκτίναξή τους στις αρχές του 2017 αντιπροσωπεύουν το 65%-70% της τελικής λιανικής τιμής, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο από ό,τι, για παράδειγμα, σε Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία δηλαδή χώρες όπου η μέση αγοραστική δύναμη απέχει παρασάγγας της ελληνικής.
Την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο πληρώνουν στο Χονγκ Κονγκ, με τιμή 1,69 ευρώ/ λίτρο, ενώ την πιο φθηνή στη Βενεζουέλα, με μόλις… ένα λεπτό! Στην Ευρώπη τα πρωτεία κατέχει η Ισλανδία με 1,67 ευρώ, ενώ τη φθηνότερη τιμή βρίσκει κανείς στη Λευκορωσία, με 0,54 ευρώ. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακριβότερη είναι η Ολλανδία (1,59 ευρώ) και φθηνότερη η Βουλγαρία με 1,04 ευρώ, γεγονός που εξηγεί και γιατί πολλοί Βορειοελλαδίτες διασχίζουν τα σύνορα για να φουλάρουν με βενζίνη. Στη γειτονιά μας πάντως έχουμε μακράν την πιο ακριβή βενζίνη. Στην Αλβανία κοστίζει 1,33 ευρώ, στην Τουρκία 1,25 ευρώ, στη Κύπρο 1,24 ευρώ και στη Ρουμανία 1,15 ευρώ.
Δεν κατέχουμε όμως μια από τις υψηλότερες θέσεις μόνο στη βενζίνη. Το 2017 η Ελλάδα έκανε σπριντ στη διεθνή κατάταξη του ντίζελ κίνησης, καθιστώντας πολύ ακριβότερο ένα καύσιμο που επέλεξαν πολλοί οδηγοί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους, αλλά και των μικρότερων τελών κυκλοφορίας. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα κατείχε την 8η θέση ανάμεσα στις χώρες με το ακριβότερο ντίζελ, ενώ σήμερα κατέχει την 6η.
Στην πραγματικότητα, οι διακυμάνσεις του αργού και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου επηρεάζουν μόνο την τιμή διυλιστηρίου. Ειδικά στην περίπτωση της αμόλυβδης βενζίνης, το πετρέλαιο και η διακύμανση στο νόμισμα είναι υπεύθυνα μόνο για το 30%-35% της τελικής της αξίας. Ολο το υπόλοιπο είναι φόροι. Σήμερα η Ελλάδα φιγουράρει στην 3η θέση πανευρωπαϊκά με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη (710,77 ευρώ/ τόνος), επιβάρυνση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24%, όταν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, ο ΦΠΑ κυμαίνεται σε ποσοστά 19%, 20% και 21%.