Με το κανάλι της ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών να παραμένει στεγνό, τις φορολογικές επιβαρύνσεις να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες αλλά και την κατανάλωση να υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα προ κρίσης χρόνια, το ελληνικό λιανεμπόριο προσπαθεί να επιβιώσει αντιμετωπίζωντας σημαντικές προκλήσεις. Αυτό προκύπτει από την «Ετήσια έρευνα για το ελληνικό εμπόριο 2017», που παρουσίασε χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το 1/3 όσων έχουν επιχειρηματικά δάνεια δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, ενώ οι 6 στις 10 μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου συνέχισαν να εμφανίζουν μείωση των πωλήσεών τους το πρώτο εξάμηνο του 2017 με μόλις το 7,9% να εμφανίζει άνοδο.

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ. Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σημειώνει η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το εμπόριο το 2017. Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η πρόσβαση στις τράπεζες δεν ήταν δυνατή, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους να έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%).

 Παρα τα προβλήματα όμως τα οποία είναι υπαρκτά και μεγάλα, στο ελληνικό λιανεμπόριο φαίνεται να υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια όπως καταγράφει η έρευνα. Στο πεδίο των μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα του λιανεμπορίου, το 50% δεν παρουσιάζει καμία οφειλή. Συνολικά στο λιανεμπόριο διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας και παράλληλα αυξήθηκαν κατά 33.500 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ έπειτα από μεγάλο διάστημα 1 στις 10 επιχειρήσεις κατάφερε να προχωρήσει σε επενδύσεις.