Υστερα από ένα δεκαήμερο ανομβρίας και υψηλών –για την εποχή –θερμοκρασιών στην Ελλάδα, ο χειμώνας επιστρέφει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, δυνατούς βοριάδες, χιόνια σε όλα τα ορεινά (και όχι μόνο) την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς και με τσουχτερό κρύο, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η εισβολή ψυχρών αέριων μαζών, ρωσικής «προέλευσης», θα ρίξει τη θερμοκρασία αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές, με αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή (που το κρύο θα γίνει αισθητό παντού) να κινηθεί κυρίως σε μονοψήφιες τιμές ακόμα και το θερμόμετρο της Αθήνας.

«Προσοχή λοιπόν και αυτή τη φορά στο τι θα κάψουμε στα τζάκια και τις ξυλόσομπες του σπιτιού μας» τονίζει ο δρ Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θυμίζοντας ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων η αιθαλομίχλη είχε σκεπάσει την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «φροντίζουμε να καίμε “καθαρά” ξύλα ενώ σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότεροι άλλοι τρόποι θέρμανσης, όπου βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πάντως, η επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας δεν φαίνεται να επιφυλάσσει ακραία φαινόμενα ή θερμοκρασίες τα επόμενα 24ωρα, τη στιγμή που σε άλλες γωνιές του πλανήτη η κακοκαιρία δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπονται καταιγίδες και ισχυρές βροχές, αύριο, στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ το Σάββατο θα επηρεαστούν Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά (κυρίως η Ανατολική), Εύβοια, Κυκλάδες, νησιά Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά αλλά και σε «χαμηλότερες» περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μ.) από αύριο το βράδυ καθώς και της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς (400 – 600 μ.) το Σάββατο. Η ΕΜΥ προβλέπει θυελλώδεις βοριάδες, πιθανόν και 9 μποφόρ, στο Αιγαίο μεθαύριο ενώ παρά την εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, όπως όλα δείχνουν, στα ορεινά και τα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας μέχρι και την προσεχή Τρίτη.

Από τη μία χιονιάς και από την άλλη καύσωνας

Σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία, η επέλαση του χιονιά προκάλεσε χάος στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ, το Μπανγκλαντές βρέθηκε αντιμέτωπο με κύμα ψύχους και ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες (με τον υδράργυρο στους 2,6 βαθμούς) και η Αυστραλία «καίγεται»!

Και όχι μόνον αυτά, καθώς απίστευτες εικόνες, που όσο εντυπωσιακές και να είναι αποτελούν περισσότερο υπενθύμιση των θλιβερών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ήρθαν από τη Σαχάρα. Οι αμμόλοφοι ντύθηκαν στα λευκά σε μια περιοχή που όχι μόνο δεν περιμένει χιόνια αλλά καταγράφει από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του πλανήτη.