Σε θηλιά εξελίσσεται για τα ελληνικά νοικοκυριά η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένης (και) της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους στα χρόνια της κρίσης. Τα ποσά που αναγκάζονται να πληρώνουν διογκώνονται ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2018 θα έχουν καταβάλλει συνολικά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Ο λογαριασμός τής –κατά τα άλλα –δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης έχει ως εξής: οι ασφαλισμένοι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ συμμετοχή για τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Εν τω μεταξύ, σε… αχίλλειο πτέρνα για το ταμείο των νοικοκυριών εξελίσσονται και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) –τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.
Και αυτό διότι η απελευθέρωση των τιμών τους έχει προκαλέσει… τσουνάμι αυξήσεων στα εν λόγω σκευάσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του χώρου, ο τζίρος τους έφτασε το 2016 τα 330 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι οι υπολογισμοί είχαν προκύψει βάσει των τιμών που ίσχυαν τότε και σπεύδουν να προσθέσουν ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν το κόστος τους έχει αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 200%. Εντούτοις, καθώς πρόκειται για σκευάσματα πρώτης γραμμής –αναλγητικά, αποσυμφορητικά, αντιπυρετικά κ.ά. –οι πωλήσεις τους καταγράφουν ανοδική πορεία. Με αυτά τα δεδομένα, ο κλάδος των φαρμακοποιών εκτιμά ότι ο τζίρος τους στα τέλη του 2018 θα έχει εκτιναχτεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που βαρύνει αποκλειστικά τους ασθενείς.
Τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) είναι αποκαλυπτικά: η χονδρική τιμή γνωστού καθαρτικού (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας) στα τέλη του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 4,55 ευρώ, όμως το 2018 η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 6,46 ευρώ.
Αντίστοιχα, κρέμα για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και του άλγους των αρθρώσεων αυξήθηκε με το νέο έτος κατά 70 λεπτά, ιδιαίτερα διαδεδομένο καθαρτικό έχει λάβει το τελευταίο 10μηνο οκτώ αυξήσεις, ενώ χάπι (με τη δραστική ουσία παρακεταμόλη) είναι σήμερα πιο ακριβό κατά 33%.
Τα παραδείγματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ: αναλγητικό σιρόπι για παιδιά είχε τον Δεκέμβριο του 2016 χονδρική τιμή 0,81 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2017 2,45 ευρώ, ενώ σκεύασμα για το στομάχι αυξήθηκε κατά 27,6%.
Αλλάζουν όλα για τη δωρεά οργάνων
Αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Ετσι, πλέον η οικογένεια θα έχει τον τελευταίο λόγο για τη δωρεά οργάνων, ακόμη κι αν ο υποψήφιος δότης δεν είχε εκφράσει σχετική επιθυμία εν ζωή.
Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η αύξηση στη δωρεά οργάνων, «στοίχημα» που επιβάλλεται να κερδηθεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά: στη χώρα μας αντιστοιχούν 4,5 εθελοντές δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 18 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με την κάρτα δότη, που θα εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), «διασφαλίζεται η διαρκής συγκατάθεση του προσώπου για τη δωρεά οργάνων, χωρίς να απαιτείται η εκ των υστέρων συγκατάθεση του οικογενειακού περιβάλλοντος του δότη».
Εντούτοις, η οικογένεια λαμβάνει πλέον ρόλο τελικού «ρυθμιστή». Ετσι, συναίνεση δεν απαιτείται μόνο στην περίπτωση που ο θανών είχε εκδώσει εν ζωή ειδική κάρτα δότη, με την οποία εξέφραζε τη βούλησή του για προσφορά οργάνων.