Οταν οι αρθρώσεις πονάνε –σχεδόν σε καθημερινή βάση –η σωματική άσκηση φαντάζει με εφιάλτη. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η αρχή είναι δύσκολη, επιμένουν ωστόσο ότι εκείνοι που πάσχουν από αρθρίτιδα θα διαπιστώσουν ότι η γυμναστική λειτουργεί ανακουφιστικά.
Και αυτό διότι η τακτική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων ενώ παράλληλα αμβλύνει την ακαμψία και μειώνει τον πόνο και την αίσθηση της κούρασης.
Υπό τα δεδομένα αυτά επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προτείνουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα συμπεριλαμβάνει στοιχεία αερόβιας γυμναστικής σε συνδυασμό με ασκήσεις διατατικές, ενδυνάμωσης και ισορροπίας.
Ωστόσο, το πρώτο βήμα που οφείλουν να κάνουν οι ασθενείς σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς είναι να κλείσουν ένα ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό τους, ιδίως στην περίπτωση που η γυμναστική μπαίνει για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ετσι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν ενδελεχώς για τα οφέλη αλλά και για πιθανούς κινδύνους, δεδομένου ότι ο γιατρός γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς του.
Επιπλέον, οι φυσικοθεραπευτές ή οι γυμναστές με γνώσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη πάθηση και ανάλογη εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν εκείνους που πάσχουν από αρθρίτιδα στη δημιουργία ενός προγράμματος φυσικής άσκησης προσαρμοσμένου στις ανάγκες τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Ιδρυμα Αρθρίτιδας στις ΗΠΑ η φυσική άσκηση είναι η μόνη μη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ανακουφίσει εκείνους τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις.
Μεταξύ άλλων στις σχετικές οδηγίες του Ιδρύματος συνιστάται το συχνό περπάτημα. «Και αυτό διότι ωφελεί το κυκλοφοριακό ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για το καρδιαγγειακό. Επιπλέον, μειώνει το κίνδυνο καταγμάτων, καθώς σταματά ή επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας, και τονώνει το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τις αρθρώσεις». Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι ασκήσεις στο νερό επίσης βοηθούν εκείνους που ασκούνται για πρώτη φορά αλλά και τους υπέρβαρους. Και παρ’ όλο που η προπόνηση γίνεται εντός της πισίνας, το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει κολύμβηση. Ειδικότερα ο προπονητής δείχνει της ασκήσεις και οι συμμετέχοντες τις εκτελούν όρθιοι, καθώς το νερό φτάνει μέχρι το ύψος του ώμου.
Ο λόγος που η συγκεκριμένη δραστηριότητα προτείνεται (και) στους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα είναι ότι η άνωση του νερού ενεργεί προστατευτικά χωρίς υπερβολική πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις των οστών. Μάλιστα, επισημαίνουν οι ειδικοί του Ιδρύματος, η άσκηση στο νερό έχει φανεί ότι ανακουφίζει τους ασθενείς που βιώνουν έντονο πόνο στα γόνατα ή τη λεκάνη εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στην ιατρική επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases» έδειξε ότι εκείνοι οι ασθενείς που ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικής αγωγής (τουλάχιστον μία ώρα γυμναστικής, δύο φορές την εβδομάδας) για τρεις μήνες είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου τα επόμενα έξι χρόνια.
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, οι ασθενείς που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα γυμναστικής βίωναν μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας στην κίνηση συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν γυμναστεί ποτέ.
7+1 συμβουλές από τους ειδικούςτου Πανεπιστημίου Harvard
– Προγραμματίστε να γυμνάζεστε εκείνες τις ώρες της ημέρας που έχετε παρατηρήσει ότι οι ενοχλήσεις και οι φλεγμονές στις αρθρώσεις σας ταλαιπωρούν λιγότερο.
– Αποφύγετε τη γυμναστική όταν βιώνετε έντονη δυσκαμψία.
– Πριν την γυμναστική κάνετε ένα ζεστό ντους ή τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στις αρθρώσεις που πονάνε. Αντίθετα, μετά τη φυσική δραστηριότητα, τα κρύα επιθέματα πιθανόν να σας βοηθήσουν.
– Το ζέσταμα με ένα πρόγραμμα ήπιων διατάσεων είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Είναι σημαντικό κατά το ζέσταμα οι ασκήσεις να γίνονται με αργό και ήπιο ρυθμό. Αυξήστε σταδιακά το εύρος των κινήσεων.
– Η πρόοδος στην ένταση της γυμναστικής θα πρέπει να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Εάν στο μεταξύ οι αρθρώσεις κοκκινίσουν ή αισθανθείτε έντονη ενόχληση σταματήστε τη δραστηριότητα.
– Ακούστε το σώμα σας. Μην αναγκάζετε τον οργανισμό σας να επαναλάβει μία άσκηση εάν κατά την αρχική προσπάθεια αισθανθήκατε οξύ πόνο ή πρωτόγνωρη δυσφορία.
– Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, να επιλέγετε την ξεκούραση σε εκείνες τις περιόδους που η πάθηση βρίσκεται σε έξαρση. Αντίθετα, όταν τα συμπτώματα βρίσκονται σε ύφεση, η γυμναστική όχι μόνον επιτρέπεται αλλά ωφελεί σημαντικά.
– Το πρόγραμμα των ασκήσεων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην σας προκαλεί δυσφορία. Συζητήστε τις επιλογές σας με έναν προπονητή που έχει εντρυφήσει σε προγράμματα γυμναστικής για ασθενείς με αρθρίτιδα.