Ενας στους 100 Ελληνες –δηλαδή, περισσότεροι από 111.000 κάτοικοι της χώρας –είναι πάνω από 90 χρόνων, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστριες της μακροζωίας. Μάλιστα, εξ αυτών 7.100 Ελληνες έχουν κλείσει έναν αιώνα ζωής.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την Εθνική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και συγκεκριμένα από την πρόσφατη έκθεση για τον μόνιμο πληθυσμό. Τα παραπάνω εντούτοις είναι λίγα από τα θετικά που προκύπτουν δεδομένης της υπογεννητικότητας που παραμένει νούμερο ένα δημογραφικό πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, το προσδόκιμο ζωής παραμένει υψηλό στη χώρας μας: σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στα 81,5 έτη και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Σε φάρμακο όμως αναδεικνύεται ο καφές και τα τσάι: ειδικότερα, η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ) την ημέρα σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την αγγειακή ηλικία.
Μυστικό για μια καλή και μακρά ζωή είναι και η φυσική άσκηση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται απαραίτητα σε γυμναστική. Για τους ηλικιωμένους η ενασχόληση με τον κήπο ή τις δουλειές του σπιτιού και το περπάτημα ωφελεί σημαντικά την υγεία τους.
Εν τω μεταξύ, έρευνες που έχουν διεξαχθεί (και) στο εξωτερικό δείχνουν ότι στενές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις τονώνουν σημαντικά την ψυχολογία των ηλικιωμένων, δίνοντας τους όρεξη για ζωή.
Η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι δυσκολίες πρόσβασης των ομάδων χαμηλότερου εισοδήματος στις υπηρεσίας υγείας, αποτελούν πληγή και για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.