Την προηγούμενη Δευτέρα το κόκκινο χαλί στρώθηκε στο ξενοδοχείο Beverly Hilton, οι προβολείς άναψαν και η σαμπάνια έρεε άφθονη. Παρ’ όλα αυτά, η φετινή 75η απονομή των Χρυσών Σφαιρών δεν είχε το συνηθισμένο γκλάμουρ. Η χρυσόσκονη και η αναμενόμενη ελαφρότητα της βραδιάς μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Στη δίνη του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του θεάματος χρησιμοποίησαν το πόντιουμ των βραβείων για να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Η πολιτική πινελιά ήταν η μαύρη αμφίεση των καλλιτεχνών ως αποτέλεσμα της κίνησης Time’s up, αλλά και τους πύρινους λόγους εναντίον των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών με κορυφαίο αυτόν της Οπρα Γουίνφρεϊ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινηματογραφικοί αστέρες αρπάζουν την ευκαιρία της δημοσιότητας σε βραδιές βραβείων για να μιλήσουν ανοιχτά για πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. Κατά κάποιον τρόπο, πρωτεργάτης υπήρξε ο Μάρλον Μπράντο το 1973, όταν έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ για την ερμηνεία του στο «Νονό» δείχνοντας έτσι την αντίδρασή του στον τρόπο που τα μεγάλα στούντιο συμπεριφέρονταν στους ιθαγενείς Αμερικανούς. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το φαινόμενο της πολιτικοποίησης των απονομών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Χρυσές Σφαίρες 2017
Ολοι εναντίον Τραμπ
Στην εκκίνηση της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού απάντησαν στις μισαλλόδοξες πρώτες εξαγγελίες του από τη σκηνή των Χρυσών Σφαιρών. Ειδικότερα η Μέριλ Στριπ, σηκώνοντας το γάντι που της είχε πετάξει μέρες νωρίτερα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας χαρακτηρίζοντας την «υπερτιμημένη», παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ, ξεσπάθωσε εναντίον των ξενοφοβικών παραληρημάτων του Τραμπ.
Υπέρ των μουσουλμάνων
Τη βραδιά των βραβείων, το διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στην Αμερική υπηκόων μουσουλμανικών χωρών ήταν πολύ φρέσκο. Μόλις δύο ημερών. Η λεπτομέρεια αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα μέλη του σωματείου ηθοποιών του Χόλιγουντ. Το σόου άρχισε με την Κέρι Ουάσιγκτον να επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι για τους συναδέλφους της να έχουν πολιτική άποψη και συνεχίστηκε με τον Αστον Κούτσερ να απευθύνεται στο κοινό με την φράση «όλοι στα αεροδρόμια ανήκουν στην Αμερική μου». Βέβαια, δεν σταμάτησαν εκεί. Η Τζούλια Λούις – Ντρέιφους μοιράστηκε την ιστορία της οικογένειάς της που ήταν μετανάστες και η Σάρα Πόλσον παρότρυνε όλους να κάνουν δωρεές στην Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες.
Βραβεία Γκράμι 2017
Γάμοι ομοφύλων
Γεμάτη μουσική αλλά και συναισθηματική φόρτιση ήταν η περσινή απονομή των βραβείων Γκράμι. Η Κουίν Λατίφα χοροστάτησε στους γάμους 33 ζευγαριών του ίδιου και διαφορετικών φύλων σε ζωντανή σύνδεση με την αμερικανική τηλεόραση. Σκοπός ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το δικαίωμα όλων στο γάμο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Μετά τους όρκους πίστης και τις ανταλλαγές βερών, η Μαντόνα σφράγισε την ένωση των νεονύμφων, ερμηνεύοντας την επιτυχία της από το 1986 «Open your heart». Νωρίτερα, ο ράπερ Μάκλεμορ με τον Ράιαν Λιούις και τη Μαίρη Λάμπερτ είχαν ερμηνεύσει τον ύμνο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας «Same love».
Βραβεία της Ενωσης Κάντρι Μουσικής (CMA) 2017
Για τα θύματα στο Λας Βέγκας
Οι διοργανωτές είχαν ιδιαίτερους λόγους να μετατρέψουν τη βραδιά απονομής σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των πυροβολισμών στο περσινό φεστιβάλ Route 91 Harvest του Λας Βέγκας. Οι 53 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν λάτρεις της συγκεκριμένου είδους μουσικής και με τον θάνατό τους έγιναν μέρος του pre show των βραβείων. Οι φωτογραφίες τους προστέθηκαν δίπλα σε εκείνες των γνωστών μουσικών που πέθαναν την προηγούμενη χρονιά σ’ ένα ειδικό τιμητικό βίντεο. Εξω από την αίθουσα, σε μια ειδική μετάδοση μέσω facebook ο Στέιργκιλ Σίμπσον έπαιζε ένα παιχνίδι ερωτήσεων με το κοινό συγκεντρώνοντας χρήματα για την Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες.
Βραβεία Tony 2016
Για τα θύματα του Ορλάντο
Οι 49 νεκροί που άφησε πίσω του ο ένοπλος που εισέβαλε τον Ιούνιο του 2016 στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο της Φλόριντα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εναρκτήριας ομιλίας του παρουσιαστή των βραβείων Tony. Ο Τζέιμς Κόρντεν μιλώντας από καρδιάς έστειλε τη στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η τραγωδία σας είναι και δική μας τραγωδία. Το θέατρο είναι ο χώρος όπου κάθε φυλή, σεξουαλικότητα και φύλο είναι ίσα το ένα με το άλλο, τα αποδέχονται και τα αγαπούν. Το μίσος δεν θα κερδίσει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κωμικός. Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αντριου Λόιντ Βέμπερ ενώ αρκετοί από τους παρευρισκόμενους έβαλαν γκρι κορδελάκι στα ρούχα τους στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν.