Το απόσπασμα προέρχεται από non paper του υπουργείου Δικαιοσύνης (αν υποψιαστώ ότι το έγραψε με τα χεράκια του ο άπαιχτος Κοντονής, θα τον αποθεώσω…) και επιχειρεί να πείσει το σανοφάγο λαϊκό κοινό ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κάνουν καλό στην… ψυχική υγεία των ιδιοκτητών των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται. Γράφει λοιπόν ο ποιητής:
«Η αναγκαστική εκτέλεση (ο πλειστηριασμός στα δικαστήρια δηλαδή) εκτυλίσσεται, εξ ορισμού, σε ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και υψηλής ψυχικής έντασης. Πλην, όμως, είναι αναγκαία σε κάθε έννομη τάξη. Η διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους και την ελαχιστοποίηση του προσωπικού κόστους. Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνεται η καθολική εφαρμογή του».
Ιερές εκπλήξεις
Από έκπληξη σε έκπληξη μας οδηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πότε χαριεντιζόμενος με τον Τσίπρα, ακόμη και στην περίοδο των πιο «δύσκολων» σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας (εκκλησιαστική περιουσία, νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου κ.λπ.), και πότε παίζοντας χαλαρά με το τι πρεσβεύει ο κυβερνητικός εταίρος του Πρωθυπουργού στην εξουσία.
Χθες, ας πούμε, η Εκκλησία, η οποία έχει… επιλύσει όλα τα θέματά της, έλαβε με παρότρυνση και εισήγηση του Αρχιεπισκόπου απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν αποδέχεται το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του για τα Σκόπια. Ο,τι λέει δηλαδή ο συνεταίρος του Τσίπρα στην κυβέρνηση.
Υπέροχα δεν είναι όλα αυτά; Να κάνει εξωτερική πολιτική και η Εκκλησία; Και ειδικά για τον Αρχιεπίσκοπο έχω να πω το εξής: από εδώ το είχε, από εκεί το έφερε, επιστρέψαμε στην εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου, την οποία κορόιδευε, διότι πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να ασχολείται με θέματα αλλότρια του ποιμαντικού της έργου;
Υπουργικά πανηγύρια
«Υποσχέθηκα» χθες στον υπουργό Παππά να απαντήσω σήμερα στην ευπρεπή επιστολή που μου απέστειλε, συνοδευόμενη από εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Εργάνης, οι οποίες υποτίθεται ότι τεκμηριώνουν τον (προπαγανδιστικό) ισχυρισμό του ότι αυξήθηκαν κατά 320.000 οι νέες θέσεις εργασίας και πως στη διετία 2016-2017 είχαμε και αύξηση αμοιβών κατά 12,5% αθροιστικά. Ζήτησα πίστωση χρόνου για να τεκμηριώσω τη δική μου απάντηση. Ιδού λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, όπου επαίρεται ο υπουργός ότι αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας επί διακυβέρνησής τους:
– 582.041 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων, αμείβονται με μεικτές αποδοχές 407 ευρώ μηνιαίως!!!
– Το 60% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, πρόκειται για τους λεγόμενους mini jobs εργαζομένους –εφεύρεση αποκλειστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
– 127.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ!!!
– Την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, 2015-2017, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν μείωση αποδοχών κατά μέσο όρο 18,9%.
Ο λογαριασμός
Ανατριχίλα, πληροφορούμαι, έχει διαπεράσει απ’ άκρο σ’ άκρο τον Περισσό μετά τη χθεσινή εξαγγελία του (συριζαίου τώρα…) γραμματέα τού υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ότι αποτιμά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο υπουργείο από την εισβολή του ΠΑΜΕ και θα στείλει εν συνεχεία τον λογαριασμό στη συνδικαλιστική οργάνωση.
Βασιλικότερος του βασιλέως
Η σύσκεψη πάντως συνεχιζόταν ώς αργά το βράδυ και επειδή έπρεπε να κλείσω, δεν έμεινα να περιμένω το αποτέλεσμά της.
Το παράπονο και το βιβλίο
Τη διαμαρτυρία μου (ή το παράπονο) που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, και δεν έχει κάνει τίποτα ώστε ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες να αναλύσουν το έργο του, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ποιος πραγματικά ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη νεότερη Ελλάδα, διατύπωσα προσφάτως εδώ.
Και ιδού… έντυπη «διαμαρτυρία» που δέχθηκα εγώ. Οχι φυσικά από το ΠΑΣΟΚ –εκεί ασχολούνται νυχθημερόν με το πώς θα μεθοδευτούν οι συσχετισμοί ώστε να προκύψει ένα «καθωσπρέπει» συνέδριο χωρίς εκπλήξεις και δυσάρεστους αιφνιδιασμούς. Αλλά από νεαρό επιστήμονα με σημαντικές σπουδές (είναι διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας), ονόματι Βασίλης Ασημακόπουλος, ο οποίος συνέγραψε μελέτη υπό τον τίτλο «Πρώτη φορά Αριστερά» και υπότιτλο «Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του». Το 555 σελίδων πόνημα επιχειρεί να προσεγγίσει προσεκτικά και με την ικανή απόσταση, που παρέχει στον συγγραφέα του η επιστημονική του θωράκιση, το «φαινόμενο ΠΑΣΟΚ» από την εποχή της αθωότητας ώς την ημερομηνία της παλινόρθωσης της Δεξιάς στην εξουσία υπό τον Κ. Μητσοτάκη.
Το παλικάρι είναι πρώην πασόκος και έχει κάνει και ένα πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της κίνησης του Νέου Αγωνιστή, αλλά αποχώρησε το 2015 μαζί με άλλους.
Θα το διαβάσω το βιβλίο του και θα ενημερώσω σχετικά…