Την έντονη κινητικότητα και την εκατέρωθεν σπουδή που καταγράφεται για συμφωνία στο Σκοπιανό αναδεικνύει η αιφνίδια συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ από χθες στο χορό των αντιδράσεων για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» μπήκε και η Εκκλησία.

Το ονοματολογικό προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν και την ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, καθοδόν προς την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης.

Από χθες, εξάλλου, επίσημο χαρακτήρα πήρε και η αντίδραση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους και κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία της.

Οι συνοδικοί μητροπολίτες ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η ΔΙΣ «συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας»».

Η γραμμή του Ιερώνυμου. Σημειώνεται πάντως ότι παρά το όχι της Συνόδου ακόμα και για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, η επίσημη Εκκλησία φαίνεται να υιοθετεί τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Εκφράζει μεν τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της χωρίς όμως ακρότητες. Αλλωστε το ανακοινωθέν της ήταν προσεκτικά διατυπωμένο. Ενδεικτικό αυτής της κατεύθυνσης είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε χθες πως η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί «με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα», όταν ρωτήθηκε όμως σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Εκκλησίας σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία απάντησε πως ο ίδιος είναι εναντίον τέτοιου είδους κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί μητροπολίτες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. «Κανείς λαός δεν έχει δικαίωμα να κτίζει την ιστορία του με λαθραία και κλεμμένα ιστορικά υλικά. Οι βόρειοι γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν κανένα ιστορικό δικαίωμα να διεκδικούν μία ονομασία που δεν τους ανήκει» είχε δηλώσει ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Αλλά και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, γνωστός από το παρελθόν για τις υπερπατριωτικές παρεμβάσεις του, είχε εκφράσει τη έντονη ανησυχία του δηλώνοντας ότι θα το σκεφτεί να συμμετάσχει η μητρόπολη σε συλλαλητήριο αν έχει επίσημη πρόσκληση.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΑΜΙ. Πάντως χθες το Ποτάμι, με αφορμή την αντίδραση της Ιερά Συνόδου, κατηγόρησε την Εκκλησία για υπέρβαση του ρόλου της, σημειώνοντας ότι «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης».