Την ανάγκη για «εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής» επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στη Ρώμη.
Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο, με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο», δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην αποφυγή των λαθών του παρελθόντος.
«Σήμερα, πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει, είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να προλάβουμε την εκδήλωση νέας κρίσης»
«Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη τολμηρών αλλαγών.
«Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη» είπε, τονίζοντας πως «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας».