Σε  κλειδί για το μέλλον των τραπεζών αλλά και του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του εξελίσσεται ο ψηφιακός του μετασχηματισμός.

Η στρατηγική των τραπεζικών ιδρυμάτων στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά τους να αξιοποιούν την τεχνολογία, ώστε να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα παλαιότερα συστήματα-διαδικασίες και να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών τους στην ψηφιακή εποχή.

Ομως, ενώ οι τράπεζες στο σύνολό τους αναγνωρίζουν τη σημασία και την πολυπλοκότητα του μετασχηματισμού τους, προκειμένου να επικρατήσουν έναντι του ανταγωνισμού στη νέα ψηφιακή οικονομία, σχεδόν το 40% των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει κάποια βιώσιμη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Την εικόνα αυτή περιγράφει η International Data Corporation (IDC) μέσω της τελευταίας έρευνάς της με τίτλο «Maturity Scape Benchmark: Digital Transformation in Banking Worldwide, 2018».

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας, αν και όλες οι τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζουν τη σημασία του μετασχηματισμού τους, σχεδόν το 40% εξακολουθεί να βρίσκεται σε ad hoc ή ευκαιριακά στάδια ψηφιακής ωριμότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη εκτελέσει κάποια βιώσιμη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις το 10% των τραπεζών μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να πρωτοστατήσει στην καινοτομία, έχοντας ολοκληρώσει μια επιτυχημένη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρει η IDC.