«ΑΕΚ – Ελλάς – Ευρώπη». Μια φράση, τρεις λέξεις, μια ολόκληρη γενιά, ολόκληρης της Ελλάδας και όχι μόνο του αθλητισμού ή μόνο της ΑΕΚ. Ενας μοναδικός άθλος, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968, που γαλούχησε γενιές ολόκληρες και στα αφτιά των νεότερων ακούγεται σαν κάτι μαγικό.
Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το ιστορικό επίτευγμα της Ενωσης κόντρα στη Σλάβια Πράγας και η ΑΕΚ επί διοίκησης Μάκη Αγγελόπουλου κατακτά ουσιαστικά τον πρώτο της τίτλο (πριν διεκδικήσει τον ρεαλιστικό στις 17 Φεβρουαρίου στα Δύο Αοράκια στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό).
Το όνειρο, η ιδέα, το όραμα του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ είναι πλέον πραγματικότητα και τη Δευτέρα (στην πρώτη προβολή –από 25 του μήνα ακολουθεί σε όλους τους κινηματογράφους) η ταινία – σταθμός του Τάσου Μπουλμέτη με τίτλο «1968» κάνει πρεμιέρα!
«Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ελληνικός σύλλογος ένωσε όλους τους Ελληνες. Μόνο στο Καλλιμάρμαρο είχε κοντά στους 200.000 ανθρώπους, που από αυτούς χώρεσαν οι 80.000 στις κερκίδες και οι άλλοι άκουγαν τον αγώνα από τα τρανζιστοράκια έξω από το γήπεδο. Ο πρώτος τίτλος για τη χώρα σε συλλογικό επίπεδο, από εκεί ξεκίνησε η λατρεία του μπάσκετ και ακολούθησε ο Αρης και η εθνική το 1987» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Μάκης Αγγελόπουλος και εξηγεί πώς εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα.
«Ηταν το 2016, όταν μου ήρθε η ιδέα. Είχαμε ήδη τιμήσει την πρώτη ομάδα του 1965 που είχε φτάσει στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, είχαμε αποσύρει τις φανέλες του Αμερικάνου και του Τρόντζου στην οροφή του ΟΑΚΑ και ήταν η ώρα του 1968.
Επρεπε κάποια στιγμή να αποδώσουμε τα εύσημα στην ιστορία και στους ανθρώπους που είχαν δώσει την υπέρτατη τιμή στο σύλλογο. Προσωπικά το ένιωθα ως χρέος να αφήσουμε κάτι ως κληρονομιά, παρακαταθήκη, το δικό μας λιθαράκι στην ένδοξη ιστορία. Αν θέλετε, είχαμε την ιστορική ευθύνη να το κάνουμε και για τις επόμενες γενιές, μένει πλέον ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αρχείο από αυτό το ντοκιμαντέρ-ταινία καθώς περιλαμβάνει και μυθοπλασία και είναι ένα νέο είδος στον κινηματογράφο» επισημαίνει ο Αγγελόπουλος, που από τον πατέρα του ο οποίος ήταν στο γήπεδο πήρε τις πρώτες εικόνες σε πολύ μικρή ηλικία.
Το τετράπτυχο
«Αργότερα μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών ξαναείδα όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην ΑΕΚ είχαμε βάλει ένα πλάνο με το τετράπτυχο: Ιστορία – Μέλλον – Γήπεδο – Πρώτη Ομάδα, ακριβώς με αυτή τη σειρά και μια τέτοια προσπάθεια όπως το «1968» δεν χωράει σε ισολογισμούς, μιλάει μόνο το συναίσθημα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΑΕΚ που ονειρεύεται όπως αυτή η ομάδα ένωσε όλους τους Ελληνες να δει και πάλι ντέρμπι με φίλους και των δύο ομάδων όπως είχε και ο ίδιος ζήσει ακόμα και μέσα στη Σκεπαστή!
Την ιδέα του υλοποίησε ο καλός του φίλος σκηνοθέτης και Κωνσταντινουπολίτης Τάσος Μπουλμέτης, που εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Με ιντρίγκαρε η ιδέα του προέδρου καθώς για μένα ήταν κάτι βιωματικό, αφού ήμουν στο γήπεδο με τον πατέρα μου. Δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα και ακούσαμε τον αγώνα από την φωνή του καλού μου φίλου Βασίλη Γεωργίου, τον οποίο περιμένω στην πρεμιέρα για να πάμε να φάμε τα αγαπημένα μας σουβλάκια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι τρομερό ντοκουμέντο και θα μείνει ένα απίστευτο αρχείο στην ομάδα. Εχουμε 24 ώρες από συνεντεύξεις και πολλά άλλα που αποτελούν κληρονομιά για τον σύλλογο» τονίζει ο έμπειρος σκηνοθέτης ευχαριστώντας και τον καλό του φίλο και συνεργάτη σε αυτή την προσπάθεια, τον διευθυντή επικοινωνίας της ομάδας Γιώργο Νικολάου, που ήταν «το κλειδί που άνοιξε όλες τις πόρτες για παίκτες κ.λπ.».
Η συνέχεια επί της οθόνης…