Αλλο η ποσότητα, άλλο η ποιότητα… Λίγο μετά τα μισά του δρόμου στην τρέχουσα Σούπερ Λίγκα, ο ταλαίπωρος Παναθηναϊκός έχει επιστρατεύσει στον αγωνιστικό χώρο τους περισσότερους ποδοσφαιριστές από κάθε άλλη ομάδα της κατηγορίας, για να επιβεβαιωθεί στην περίπτωσή του το «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Για το μέγεθος του Τριφυλλιού, άλλωστε, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Πρωτοχρονιά χωρίς εκτός έδρας νίκη για πρώτη φορά μετά το 1980-81, άνευ προηγουμένου αρνητικός συντελεστής τερμάτων σε τόσο προχωρημένη καμπή του πρωταθλήματος (13-15), κατρακύλα κάτω από την πρώτη 8άδα (αναρριχήθηκε από τη 10η στην 9η θέση μετά τη νίκη επί του Πλατανιά) και δεν συμμαζεύεται…

Σε αυτή τη διαδρομή των 16 αγωνιστικών ο Παναθηναϊκός έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 30 ποδοσφαιριστές. Το εκτεταμένο, βέβαια, ροτέισον έγινε και εξ ανάγκης. Καταγράφηκαν και new entries στη Σούπερ Λίγκα (Χρήστος Κουντουριώτης και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, που ξεπήδησαν από την ακαδημία), ενώ –όπως και πέρυσι –πήραν χρόνο συμμετοχής οι νεαροί Τάσος Χατζηγιοβάνης, Σωτήρης Πίσπας και Στέφανος Ευαγγέλου.

Ο μοναδικός παίκτης του Τριφυλλιού που δεν έχασε κανένα από τα 16 παιχνίδια πρωταθλήματος είναι ο Ρόμπιν Λουντ, ο οποίος έχει πιστωθεί και τις περισσότερες εύστοχες προωθημένες πάσες (148).

Εστω και με ένα λιγότερο παιχνίδι από τον Φινλανδό, ο Δημήτρης Κολοβέτσιος προηγείται σε λεπτά συμμετοχής (1.331). Στον αντίποδα, την πιο περιορισμένη παρουσία στον αγωνιστικό χώρο είχε ο 20χρονος πρωτοεμφανιζόμενος Χρήστος Κουντουριώτης (δύο λεπτά, συν τις καθυστερήσεις στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός 1-1 στις 17/12/2017).

Εξι παίκτες κατάφεραν να σκοράρουν. Μετρά τέσσερα γκολ (αλλά με τρία πέναλτι) ο Λούκας Βιγιαφάνιες, τρία ο Γκιγέρμο Μολίνς, δύο ο Ομρι Αλτμαν και από ένα οι Αντρές Τσάβες, Ροντρίγκο Μολέδο και Οσκαρ Χίλιεμαρκ. Ο Σουηδός έχει και την πρωτιά στις ασίστ με δύο τελικές πάσες.

Οι Δημήτρης Κουρμπέλης και Γιακούμπα Σιλά δέχθηκαν τις περισσότερες κίτρινες κάρτες, με τον αμυντικό μέσο από το Μάλι να είναι και ο ένας από τους τέσσερις που αποβλήθηκαν (Ομρι Αλτμαν, Στέφανος Ευαγγέλου και Εμάνουελ Ινσούα οι άλλοι).

Τα πιο πολλά φάουλ χρεώθηκε –όσο κι αν ακούγεται παράδοξο –ο σέντερ φορ (!) Γκιγέρμο Μολίνς (40), ενώ από την άλλη σε κερδισμένα προηγείται ο Λούκας Βιγιαφάνιες (38). Ο Αργεντινός όμως έχει και την αρνητική πρωτιά στα λάθη (83).

Σημειωτέον, από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λίγκας τους περισσότερους παίκτες έχουν επιστρατεύσει Ολυμπιακός και ΑΕΚ (από 29), ενώ τους λιγότερους Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία (από 22).

Με τις χειμερινές προσθαφαιρέσεις, βέβαια, ο αριθμός θα αυξηθεί για όλους. Ακόμη και για τον Παναθηναϊκό της οικονομικής δυσπραγίας…