Το Οπεν της Αυστραλίας στη Μελβούρνη, το πρώτο τουρνουά τένις της σειράς Γκραν Σλαμ για το 2018, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες συγκριτικά με τις προηγούμενες διοργανώσεις ενώ χαρακτηρίζεται από σημαντικές απουσίες αθλητών και αθλητριών. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει καθώς όλοι περιμένουν να δουν τους νέους κανονισμούς που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, αλλά η απουσία σπουδαίων ονομάτων, όπως της περυσινής νικήτριας Σερένα Ουίλιαμς, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ισχυρό πλήγμα.

Πολλοί απόντες

Η 36χρονη Αμερικανίδα δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, καθώς δεν είναι απόλυτα έτοιμη –λίγους μήνες μετά την εγκυμοσύνη της –να επανέλθει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η Σερένα έφερε στον κόσμο τον Σεπτέμβριο το πρώτο της παιδί, προσπάθησε και ήθελε να είναι παρούσα στη Μελβούρνη, όμως συνειδητοποίησε πως δεν θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστική.

Εξίσου σημαντική είναι και η απουσία του Αντι Μάρεϊ. Ο σκωτσέζος αθλητής αντιμετώπιζε πρόβλημα στο ισχίο, αρχικά απέσυρε τη συμμετοχή του από το τουρνουά προετοιμασίας στο Μπρισμπέιν, αλλά η κατάσταση του δεν βελτιωνόταν με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να χάσει και τη διοργάνωση της Μελβούρνης. Ο Μάρεϊ, πέντε φορές φιναλίστ στο αυστραλιανό Οπεν, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τη χρονιά που πέρασε και ουσιαστικά είχε να αγωνιστεί από το Γουίμπλεντον.

Οι διοργανωτές ανησυχούσαν και για τον Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος απέσυρε τη συμμετοχή του από τα τουρνουά στο Αμπου Ντάμπι και την Ντόχα λόγω ενοχλήσεων στον ώμο, ο ίδιος όμως μέσω των social media, πριν από μερικές ημέρες υποστήριξε πως είναι έτοιμος. Ο Τζόκοβιτς έκανε την περασμένη Τρίτη την πρώτη προπόνηση στο κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων, όμως δεν επέτρεψε την είσοδο στους εκπροσώπους του Τύπου. Τη συμμετοχή του από το τουρνουά απέσυρε και ο Κέι Νισικόρι που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούν τους τελευταίους μήνες. Ο 28χρονος Ιάπωνας αγωνίστηκε για τελευταία φορά τον περασμένο Αύγουστο στο Τορόντο.

Ενα δυνατό όνομα στις γυναίκες που δεν θα είναι στο ταμπλό του Οπεν της Αυστραλίας είναι η Βικτόρια Αζαρένκα, νικήτρια το 2012 και το 2013. Η 28χρονη αθλήτρια από τη Λευκορωσία έχει να αντιμετωπίσει τη δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύντροφο της για την επιμέλεια του γιου τους και μέχρι να κλείσει η υπόθεση το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την Καλιφόρνια. Θυμίζουμε ότι για τον ίδιο λόγο η Αζαρένκα δεν αγωνίστηκε και στο Οπεν των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι διοργανωτές περίμεναν και την Ισπανίδα Γκαρμπίν Μουγκουρούθα, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα με κράμπες και αποχώρησε από το τουρνουά του Μπρισμπέιν.

Πρώτη φορά

Στη Μελβούρνη λοιπόν, θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά και οι νέοι κανονισμοί. Κατ’ αρχάς, ο αθλητής ή η αθλήτρια που θα αποσύρει τη συμμετοχή από τη διοργάνωση πριν από την κλήρωση θα λαμβάνει το 50% της αμοιβής για τον πρώτο γύρο, ενώ το άλλο 50% θα εισπράττει ο αντικαταστάτης ή η αντικαταστάτρια. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αθλητές μεταξύ των πόντων που παίζονται θα είναι πλέον 25 δευτερόλεπτα και θα ελέγχεται από ειδικό χρονόμετρο. Τέλος, ένα λεπτό μετά την προθέρμανση θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν.