«Αισθάνομαι αναζωογονημένος. Πλέον είμαι ελεύθερος. Εχω και πάλι στα χέρια μου τα όπλα μου». Οταν ο Στιβ Μπάνον εγκατέλειψε τον περασμένο Αύγουστο τη θέση του υπευθύνου στρατηγικής του προέδρου και τον Λευκό Οίκο, το θεώρησε προαγωγή και όχι υποβιβασμό. Ο ακροδεξιός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας καθόριζε τα βασικά σημεία της πολιτικής του τοποθέτησης –αγνοώντας τα καυστικά σχόλια των ΜΜΕ εναντίον του -, θεωρούσε ότι επιστρέφοντας στο πρακτορείο Breitbart θα ξεκινούσε πόλεμο εναντίον των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τα οποία είχε συγκρουστεί. Και γι’ αυτό άρχισε αμέσως να επιλέγει και να υποστηρίζει για θέσεις στο Κογκρέσο ακραίους υποψηφίους του κινήματος Τσάι Πάρτι για να βρεθούν αντιμέτωποι με τους βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών.

Ξαφνικά, το 2018 για τον Μπάνον φαίνεται πολύ λιγότερο παραγωγικό. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο 64χρονος πρώην αξιωματικός του ναυτικού ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του πρακτορείου Breitbart, του οποίου ήταν συνιδρυτής το 2007. Είχε προηγηθεί η συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Μάικλ Γουλφ, όπου χαρακτήρισε «προδοτική» τη συμπεριφορά του Τραμπ τζούνιορ να συναντηθεί προεκλογικά με Ρώσους. Ο Γουλφ περιέλαβε τις δηλώσεις Μπάνον στο βιβλίο του «Φωτιά και οργή» και ο πρώην πανίσχυρος σύμβουλος και σύμβολο της αμερικανικής Ακροδεξιάς βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ αλλά και πάμπλουτων χρηματοδοτών τόσο του προέδρου όσο και του πρακτορείου.

«Ο Στιβ Μπάνον δεν έχει καμία σχέση ούτε μαζί μου ούτε με την προεδρία», ήταν η αντίδραση του Τραμπ που έριξε και αλάτι στην πληγή. «Τώρα που είναι μόνος του, ο Στιβ μαθαίνει πως το να νικάς δεν είναι τόσο εύκολο όσο το κάνω να δείχνει». Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως προήλθε από τη δισεκατομμυριούχο χρηματοδότρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρεμπέκα Μέρσερ που σχεδόν απαίτησε από το ΔΣ του πρακτορείου την απομάκρυνσή του. Την Κυριακή, ο Μπάνον προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλιά του, χαρακτηρίζοντας τον υιό Τραμπ «πατριώτη και καλό άνθρωπο», όμως οι εξελίξεις τον ξεπέρασαν και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο τελευταίος ενάμισης χρόνος είχε μια ιλιγγιώδη πορεία για τον Στιβ Μπάνον. Από επικεφαλής ενός ακροδεξιού μέσου μαζικής ενημέρωσης που προκαλούσε με τα ακραία σχόλιά του, πήρε το τιμόνι μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία κανένας δεν πίστευε στη νίκη και κατέληξε ο πιο ισχυρός άνδρας μετά τον πρόεδρο μέσα στον Λευκό Οίκο. Ουσιαστικά, ο Γουλφ στο βιβλίο του περιγράφει πώς ο Τραμπ, που δεν είχε ιδέα για τα περισσότερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, άκουγε τυφλά τους πρώτους μήνες τις συμβουλές του Μπάνον.

Τώρα πια, εκτός Breitbart, o Μπάνον θα δυσκολευθεί πολύ να υλοποιήσει το όνειρό του για τη δημιουργία ενός νέου υπερσυντηρητικού κινήματος, το οποίο θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο και θα υποστηρίξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» για πιο σκληρές εμπορικές συμφωνίες και μεταναστευτικούς νόμους. Ο Μπάνον έχασε και τη ραδιοφωνική του εκπομπή, καθώς η συμφωνία του σταθμού είχε γίνει με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Ο Μπάνον πέθανε από το δικό του σπαθί» σχολίασε ο Ρότζερ Στόουν, φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. «Κλασικό παράδειγμα ύβρεως και του πώς την πατά κάποιος που νομίζει ότι είναι πιο ικανός και πιο έξυπνος από το αφεντικό».