Αναταραχή έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια αγορά ομολόγων λόγω προσδοκιών ότι η Κίνα μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να σταματήσει τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ καθώς και εξαιτίας της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που έχουν αρχίσει να ακολουθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Το Πεκίνο διέψευσε επισήμως ότι κλείνει τη στρόφιγγα για τα ομόλογα των ΗΠΑ αλλά πολλοί παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής σε κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ. Ηδη τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας των ΗΠΑ διαμορφώνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, φτάνοντας ακόμη και το 2,6%. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γερμανίας που αποτελούν σημείο αναφοράς –τα λεγόμενα Bund –διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο καθώς πλησιάζουν το 0,5%.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ομολόγων από την Κίνα είναι πολύ σημαντικές καθώς εάν το Πεκίνο αρχίσει να πουλάει μαζικά μπορεί να προκληθεί βουτιά στις αγορές κρατικού χρέους και στα χρηματιστήρια. Οταν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ομόλογα, τότε η τιμή τους μειώνεται και τα επιτόκιά τους ανεβαίνουν.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων των ΗΠΑ συνολικής αξίας περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων, μετά την ίδια τη Fed που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων. Τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανέρχονται σε 3,14 τρισ. δολάρια.
Τώρα όμως η Κίνα φαίνεται ότι θέλει να αλλάξει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της για να διασφαλίσει την αξίας του, όπως ανέφερε η επίσημη Αρχή διαχείρισης συναλλάγματος (SAFE).
Στην αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων έχουν συμβάλει ακόμη οι προσδοκίες που δημιουργούν κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ετοιμάζονται να κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, βάζοντας τέλος στην εποχή του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Το πολύ φθηνό χρήμα είχε οδηγήσει μεγάλα κεφάλαια στην αγορά ομολόγων.
Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε πρακτικά που δείχνουν πως η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί την πολιτική της στις αγορές. Αυτό εξελήφθη ως «προειδοποιητική βολή» ότι στις αρχές του 2018 η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στα επίσημα ανακοινωθέντα ώστε να προετοιμάσει τις αγορές για πιθανή ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ανάμεσα σε όσους πιστεύουν ότι η χρυσή εποχή των κρατικών ομολόγων έχει τελειώσει είναι και ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Γκρος που διαχειρίζεται κεφάλαια 2,2 δισ. δολαρίων στην Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund.