Μετρά τρεις συλλήψεις, πολύ περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και τουλάχιστον 20 χρόνια καλλιέργειας κάνναβης (σε γλαστράκια) μέσα στο σπίτι του. «Αυτό είναι το φάρμακό μου» υποστηρίζει, εδώ και χρόνια, ο Κωνσταντίνος Σύρος, ο οποίος πλέον δεν είναι μόνος στον αγώνα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και της αυτοκαλλιέργειας.
Ο πολύτεκνος περιπτεράς από το Ξυλόκαστρο είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης και το προηγούμενο διάστημα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον διάλογο για το θέμα, εξέθεσε τα αιτήματά του στους αρμόδιους υπουργούς. «Η πρώτη δικαίωση ήρθε, αλλά συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας» λέει ο 45χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος συμμετέχει στην πρώτη στην Ελλάδα διεθνή έκθεση για την κάνναβη (12-14 Ιανουαρίου στο Tae Kwon Do Φαλήρου) με την ομιλία «Αυτοκαλλιέργεια: Η ίασή μας».
Ο σύλλογος ζητάει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του υπουργείου Υγείας σε κάθε ασθενή για έναν ορισμένο αριθμό φυτών (για ιδία χρήση), αλλά και τη δημιουργία «λεσχών κάνναβης» στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες θα καλλιεργούν κάνναβη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σκοπό την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντων. Ο ίδιος πάσχει από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και εξηγεί την περιπέτεια της υγείας του: «Στα 17 μου είχα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή. Είχαν ξεριζωθεί τα νεύρα μου από τον νωτιαίο μυελό και ακολούθησαν χρόνια με αφόρητους πόνους μέχρι τα 24 μου. Ταξίδεψα στην Ολλανδία με σκοπό να μάθω για την κάνναβη και όταν επέστρεψα έβαλα τα πρώτα φυτά στο σπίτι μου».
ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Από την πλευρά του ο νευρολόγος – ψυχίατρος Ανδρέας Παπαθεοδώρου (επίσης συμμετέχει στην έκθεση, μιλώντας σήμερα για τη «χρήση της κάνναβης στις νευροψυχιατρικές παθήσεις») εξηγεί: «Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα κανναβοειδή δεν είναι μόνο η ινδική κάνναβη και η “διασκεδαστική” χρήση του χασίς. Πολλά δεν προέρχονται καν από την ινδική κάνναβη και άρα δεν έχουν καμία ψυχοδραστικότητα, όπως είναι η κανναβιδιόλη (CBD), που εξάγεται από τη (μη τοξική και χρησιμοποιήσιμη) κλωστική κάνναβη sativa, από τα πιο ισχυρά φυτά που υπάρχουν στη φύση. Για κάποιες περιπτώσεις βέβαια δεν αρκεί και απαιτούνται δόσεις τετραϋδροκανναβινόλης (THC)».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός CBD και THC «εξουδετερώνει πλήρως την ψυχοδραστικότητα της τετραϋδροκανναβινόλης γιατί είναι πιο ισχυρό το CBD». Ακόμα και σήμερα πάντως, όπως υποστηρίζει ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, μερίδα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας είναι ελλιπώς ενημερωμένη στο ζήτημα της ιατρικής χρήσης κάνναβης.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. «Από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών είναι το λεγόμενο ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Πρόκειται για σύστημα –κρίσιμο όπως το ανοσοποιητικό –που ακουμπάει τις περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Με το σύστημα αυτό σχετίζεται και η δράση των κανναβοειδών».
Σήμερα η θεραπευτική κάνναβη συνταγογραφείται σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σε καμία δεν επιτρέπεται η ιδιωτική καλλιέργεια. Ενδεικτικά, στη γειτονική Ιταλία ο διάλογος είχε αρχίσει το 2007 και έπειτα από επτά χρόνια δόθηκε η έγκριση στους γιατρούς να προτείνουν την κάνναβη ως νόμιμη θεραπεία.

ΕΚΘΕΣΗ

Ρούχα, ποτά και επενδύσεις

Διαλέξεις 20 επιστημόνων και ακτιβιστών, όπως ο Kαναδός Rick Simpson και η ανθρωπολόγος σύζυγός του Danijela Smiljanic Simpson, προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαδικασία παραγωγής φαρμακευτικού ελαίου κάνναβης και έκθεση προϊόντων από ρούχα και καλλυντικά μέχρι ποτά και ιατρικά σκευάσματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Athens Cannabis Expo 2018» που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο. Σκοπός είναι, σύμφωνα με τη συντονιστική ομάδα, «να ενημερωθεί το κοινό για τα προϊόντα και τις καινοτομίες, καθώς και τα τελευταία επιτεύγματα όσον αφορά την ιατρική, φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης». Παράλληλα, η διεθνής αυτή διοργάνωση «παρέχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, καθώς θα υπάρχει συμμετοχή ξένων εταιρειών με πολυετή πείρα».

Η υπουργική απόφαση και οι πρώτες 33 αιτήσεις στον ΕΟΦ

Η ιατρική χρήση κάνναβης έπεσε στο κυβερνητικό τραπέζι το καλοκαίρι του 2016, όταν το υπουργείο Υγείας συγκρότησε ομάδα εργασίας με σκοπό να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά στο θέμα που κατά καιρούς έχει πυροδοτήσει συζητήσεις. Η εισήγηση της επιτροπής (χειμώνα του 2017) με πρόεδρο την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου ήταν θετική και τον περασμένο Ιούνιο δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος σε μια σειρά από νόσους. Ηδη από το 2016, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, έχουν ζητήσει εκπόνηση «εθνικού σχεδίου» για την ιατρική κάνναβη, ενώ, όπως επεσήμαναν προ μηνών με ερώτηση στη Βουλή, «τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια εντός της χώρας μας της κάνναβης για ιατρική – θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών Υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης, στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί οι πρώτες 33 αιτήσεις για χορήγηση σκευασμάτων. «Αιτούμαι νομίμως όπως γνωματεύσετε θετικώς για το δικαίωμά μου στην αυτοκαλλιέργεια κάνναβης προς παρασκευή ελαίου κάνναβης ως ουσίας και σκευάσματος, καθότι αποδεδειγμένα μου προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα ή μεριμνήσετε όπως τάχιστα προμηθεύομαι το έλαιο κάνναβης από τα φαρμακεία» αναφέρεται στην αίτηση που απευθύνεται και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.