Δεν υπάρχουν πια υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά, αυτό τελείωσε την επόμενη μέρα των εκλογών. Υπάρχουν κόμματα, κινήσεις και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία κάνουν ο καθένας τις δικές τους προτάσεις. Και, βέβαια, ο φορέας έχει επικεφαλής. Εχει βρεθεί μια χρυσή τομή έτσι ώστε να υπάρχει εξομάλυνση στους αριθμούς εκπροσώπησης του καθενός. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Επιδιώκουμε μια σύνθεση, η οποία θα φέρει αποτέλεσμα. Οποιος επικαλείται μόνο ζητήματα συσχετισμών δεν μπορεί να λέει πως εκπροσωπεί το σύγχρονο και το καινοτόμο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΟΕΣ) θα έχουμε θεσμική εκπροσώπηση. Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ που προέρχονται από το κόμμα και τα μέλη της Γραμματείας της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν και οι προτάσεις της προέδρου, σε έναν μικρό αριθμό, αλλά και οι προτάσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Θα συμμετάσχουν επίσης οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, τα μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου που επιθυμούν και οι 14 περιφερειακοί εκπρόσωποί της.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την πολιτική. Εχουμε πάει πολλά βήματα μπροστά, πλέον είμαστε όλοι μαζί και κρατάμε ανοιχτές πόρτες για όλους τους πολίτες, γι’ αυτό δίνουμε τη δυνατότητα εγγραφής νέων μελών που διαπίστωσαν ότι ο νέος φορέας μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική στη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό, ανοίγοντας νέους δρόμους για την Ελλάδα. Μέσα από τον πολιτικό του ρόλο επιδιώκει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταξη της κοινωνίας. Πιστεύω πως είναι αδύνατον η χώρα να βγει από την κρίση οριστικά και αμετάκλητα αν δεν αντιμετωπίσει τα αίτια που οδήγησαν στην εξαετία του εκτροχιασμού και τις στρεβλώσεις.

Εμείς πρέπει στις 19 Μαρτίου να προσφέρουμε μια προοδευτική, εναλλακτική πρόταση προς τους πολίτες με βασικό κορμό το «Σχέδιο Ελλάδα» και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σκοπό να προτείνουμε. Η Διακήρυξή μας θα διατυπώνει ποιοι είμαστε, ιδεολογικά και πολιτικά, τι εκφράζουμε. Ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη, εμπλουτισμένοι με δημοκράτες, οικολόγους και όσους βρίσκονται γύρω από αυτόν τον πόλο. Το καταστατικό που θα ετοιμαστεί θα καθορίζει πώς θα λειτουργούμε, τον τρόπο που θα παίρνουμε τις αποφάσεις, διασφαλίζοντας τη σύζευξη δημοκρατίας, πλουραλισμού και αποτελεσματικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρωτεργάτης όλης αυτής της προσπάθειας. Η Γεννηματά καθόρισε την γραμμή που ακολουθούμε τον Ιανουάριο του 2016, χαράσσοντας τη στρατηγική αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Ο σχεδιασμός της προχωρά και υλοποιείται βήμα βήμα παρά τις αντιρρήσεις, τις μουρμούρες, τις διαφοροποιήσεις και τις αντιθέσεις όλων στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, και στην αρχή αντιμετώπισαν το εγχείρημα και το κάλεσμα της Γεννηματά με δυσπιστία. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, θα συνεχίσει να είναι ο καθοριστικός παίκτης, όμως πλέον είμαστε όλοι μαζί. Στόχος όλων μας είναι να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στον ενιαίο φορέα ο οποίος θα διασφαλίζει την ενότητα, αλλά παράλληλα θα δίνει χώρο αναπνοής στα κόμματα που τον απαρτίζουν. Τα όργανα που θα εκλεγούν θα περιέχουν και συμμετοχή των κομμάτων –δεν θέλω να πω τη λέξη ποσόστωση. Ο βασικός κορμός, ωστόσο, θα προκύψει από εκλογές, αυτή είναι η φιλοσοφία μας από εδώ και πέρα.

Στη Βουλή, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν τις δικές τους διεργασίες, όμως, παράλληλα, υπάρχει η συνεννόηση για ζητήματα νομοθετικά και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής, η συνεργασία πάει καλά –τα παιδιά είναι μια χαρά. Υπάρχουν, βεβαίως, διαφορετικές απόψεις, οι οποίες ούτως ή άλλως υπήρχαν και πριν την έναρξη της συνεργασίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταλήγουμε σε μια κεντρική γραμμή, όμως εγώ, για παράδειγμα, δεν παρεμβαίνω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού αν κάποιος βουλευτής θέλει να κρατήσει την προσωπική του άποψη, ούτε γίνεται το ανάποδο. Υπάρχει καλή διάθεση.

Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κάνει εκλογές, αλλά να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την τελευταία μέρα. Πάρτε παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο: η δίκαιη ανάπτυξη έρχεται –δεκατρία καζίνο σε δεκατρείς περιφέρειες! Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Υπάρχει μια λαϊκή αντίδραση σε όλα αυτά που προβαίνει με την πλειονότητα των πολιτών εναντίον της κυβέρνησης. Αυτή η κατάσταση τους οδηγεί να μείνουν γαντζωμένοι στις θέσεις τους όχι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο –θα χρησιμοποιήσουν το περιθώριο που τους δίνει το Σύνταγμα. Ελπίζουν ότι θα μπορούν να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2020 ξανά. Ξέρουν, όμως, πως την ημέρα που θα φύγουν από την εξουσία θα καταρρεύσουν, ανεξαρτήτως ποσοστού. Θα φύγουν όλοι αυτοί που προσκολλήθηκαν στις καρέκλες και όλοι όσοι τρέφονται από την κρατική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι θα απογυμνωθεί.