Μεταξύ αστείου και σοβαρού ρώτησα στις αρχές Νοεμβρίου συνάδελφο που είναι γνώστης περί των συνδικαλιστικών θεμάτων αν θα κάνουμε απεργία τον Δεκέμβριο.

«Βεβαίως» μου απάντησε. «Είναι κάτι σαν παράδοση να γίνεται απεργία όταν κατατίθεται ο προϋπολογισμός».

«Παράδοση». Ενα τακτικό ραντεβού για να μη χαλαρώνουν τα επαναστατικά μας ένστικτα.

Οι εργατοπατέρες κατάφεραν να μετατρέψουν το μοναδικό όπλο των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία σε νεροπίστολο και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το παιχνίδι που τους παίρνουν μέσα από τα χέρια. Η κατάχρηση του δικαιώματος στην απεργία έγινε εθισμός που οδήγησε στον ευτελισμό του. Αν και πολλοί πιστεύουν περί του αντιθέτου, ο κόσμος δεν είναι «χύδην όχλος» ούτε λειτουργεί με την ιδιότητα του φωτοτροπισμού, όπως τα φυτά που στρέφονται προς τη φωτεινή πηγή.

Γιατί η πηγή έχει πάψει από καιρό να εκπέμπει φως χάνοντας τη δύναμη της έλξης.Ακόμα και ο χρωμογράφος που κάποτε μπορούσε να αναλύσει τα χρώματα που πρεσβεύει το συνδικαλιστικό κίνημα αρνείται πια να δώσει αποτελέσματα.

Και πώς να κάνει διαφορετικά όταν το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από την πλευρά του ψυχόρμητου «ηθικού πλεονεκτήματος» που διερρήγνυε μέχρι πρόσφατα τα ιμάτιά του για μία ακόμα απεργία;

Τι κερδήθηκε μ’ αυτά τα «φιντεϊσμικά» άλματα στο κενό; Τρία Μνημόνια και ένα πολυνομοσχέδιο που, όπως είπε ένας παλιός κομμουνιστής, είναι μια σύγχρονη Συμφωνία της Βάρκιζας για τους εργαζομένους.

Οι απεργίες «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» αποδυνάμωσαν την ουσία των κινητοποιήσεων.

Και όταν ήρθε με φόρα ο οικονομικός Αρμαγεδδών, το μοναδικό όπλο των εργαζομένων είχε χάσει ήδη τη δύναμή του και κανείς πια δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά.

Κυριακή αύριο και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αντιδρά κηρύσσοντας απεργία. Πόσοι υπάλληλοι θα απεργήσουν; Πόσα καταστήματα στα Mall θα παραμείνουν κλειστά;

Εν τέλει, τι νόημα έχει η κήρυξη μιας απεργίας όταν οι εργαζόμενοι είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους; Μια συνδικαλιστική χύμευση ενός ιδιόμορφου βαυκαλισμού.