Για πρώτη φορά στα χρόνια των Μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να διεκδικεί την εκταμίευση δόσης μικρότερης κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα ήταν διατεθειμένοι οι δανειστές να δώσουν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα κυμαίνεται στα 7-7,5 δισ. ευρώ.

Τις εκτιμήσεις αυτές χαρακτήρισε «αυθαίρετες» το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μέσω κύκλων του τοποθέτησε τον πήχη της δόσης πολύ χαμηλότερα, στα 4,5 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τον Ιούνιο διαμορφώνονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθεται και 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Κατά την ανάγνωση των δανειστών, στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να προστεθεί και ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ για τη διαμόρφωση του λεγόμενου μαξιλαριού ασφαλείας ενόψει εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, στο «μαξιλάρι», εντοπίζονταν οι διαφορετικές γραμμές. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω των διαρροών της Πέμπτης δεν περιελάμβανε στις εκτιμήσεις της το «μαξιλάρι». Χθες όμως, μέσω νεότερων κυβερνητικών διαρροών, επανήλθε λέγοντας ότι η δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ (!) αθροίζοντας και 1,9 δισ. ευρώ για «αποθεματικό ασφαλείας». Τα 4,5 δισ. ευρώ έγιναν 6,7 δισ. ευρώ, οι «αυθαίρετες» εκτιμήσεις πήγαν περίπατο και αρμόδιες πηγές πετούσαν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως επιχείρησε μέσω κύκλων της να φουσκώσει το ύψος της δόσης προκειμένου να φανεί ως αποτυχία της κυβέρνησης η λήψη μικρότερου ποσού, εξηγώντας έτσι τις πρώτες διαρροές. Αβυσσος.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, σταθμίζοντας τα μπρος-πίσω με το ύψος της δόσης, είχαν φτάσει νωρίτερα στο σημείο να συνδέουν τις εξελίξεις ακόμα και με διαχείριση εκλογικών σεναρίων. Ανέφεραν ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων επί της ουσίας θα αποτελεί το πρόπλασμα των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων όταν και εφόσον το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρωθεί και η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να υπογράψει ένα υβριδικό Μνημόνιο, ένα Πλαίσιο, όπως πιθανολογείται πως θα ονομάζεται το νέο κείμενο δεσμεύσεων, χωρίς έξτρα χρηματοδότηση. «Φαντασιώσεις», απαντούν σε αυτά τα σενάρια κυβερνητικές πηγές.