Αντιμέτωπος με ένα θέμα που στοιχειώνει τη συντηρητική παράταξη βρίσκεται και πάλι –26 χρόνια μετά την πτώση τής τότε κυβέρνησης της ΝΔ –ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Σκοπιανό που επανέρχεται πιεστικά, εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο» στις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον άξονα Δεξιάς – Κεντροδεξιάς.

Οι κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα προσεκτικές: ζήτησε πριν από οτιδήποτε άλλο να υπάρξει μια ενιαία πρόταση από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων, αντιλαμβανόμενος το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος. Στη συνέχεια, προέβαλε ως εθνική γραμμή την τακτική που ακολούθησε το 2008 ο Κώστας Καραμανλής, ενώ κατά την ομιλία του στους τομεάρχες του κόμματός του σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση του, επισημαίνοντας την ανάγκη υιοθέτησης συνολικά της επιλογής που έγινε στο Βουκουρέστι πριν από δέκα χρόνια. Ουσιαστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτή την κίνηση έβαλε στο τραπέζι, εκτός από το θέμα της ονομασίας, και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν αυθαίρετα οι γείτονες και τις αλυτρωτικές βλέψεις τους (εθνικότητα, διαβατήρια κ.λπ.), αλλά και τη χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία στους Νομούς Πέλλας και Πιερίας, δεν υποτιμά τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν και στη δική του παράταξη από μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Στο μικροσκόπιο. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο των επιτελών της ΝΔ βρίσκονται αυτή την ώρα:

1. Οι βουλευτές Μακεδονίας που είναι βέβαιο ότι για λόγους συγκράτησης των ψηφοφόρων τους θα υιοθετήσουν πιο σκληρές θέσεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.

2. Τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ σε νoμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Δράμα, που άντεξαν τον Ιανουάριο του 2015 παρά την εκλογική ήττα του κόμματος και τώρα μπορεί να υποστούν ρωγμές από μια τυχόν συμφωνία που θα αποτελεί έναν συμβιβασμό.

3. Η στάση των προβεβλημένων βουλευτών της Θεσσαλονίκης αλλά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει σημαντική επιρροή στο εκλογικό σώμα.

4. Η επιλογή που θα κάνει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι πιο κοντά στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Μέχρι στιγμής ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς περιμένει πρώτα να διαμορφωθεί μια κοινή θέση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η κεντρική στρατηγική επιλογή του προέδρου της ΝΔ για αμφίπλευρη διεύρυνση (προς το κέντρο και προς τα δεξιά). Το Σκοπιανό πιθανώς να δημιουργήσει πρόβλημα στην απόπειρα προσέλκυσης ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί» και σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει, σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 5% εκείνων που σήμερα δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Η ΝΔ προσδοκά εκλογικά οφέλη από μια τυχόν κατάρρευση των ΑΝΕΛ, με δεδομένη και την εικόνα που έχουν ως ένα ακόμη μνημονιακό κόμμα, αλλά διεκδικεί και τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν τα τελευταία χρόνια απομακρυνθεί από τη ΝΔ. Τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θεωρούν αυτήν τη στιγμή ως απειλή τους υπό διαμόρφωση φορείς στα δεξιά της ΝΔ, όπως το κόμμα Φαήλου Κρανιδιώτη, διότι στο τέλος θα κυριαρχήσει στην κοινωνία η ανάγκη –όπως λένε –να φύγει η κυβέρνηση και η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το επιτύχει είναι η ΝΔ. Ωστόσο, όπως τονίζουν, στην πορεία προς την αυτοδυναμία κάθε ψήφος θα μετρήσει.

Ο σύμμαχος. Σημαντικός σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των Σκοπίων, πάντως, αναμένεται να είναι ο Κώστας Καραμανλής, την πολιτική του οποίου υπερασπίζεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό όπλο που ήδη χρησιμοποιεί στη σχετική συζήτηση.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται διατεθειμένος να φρενάρει και τις διαφορετικές απόψεις, εάν αυτές υπάρξουν μέσα στο κόμμα του. Ηδη, έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής, αφήνοντας ελευθέρα τα στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, όταν υπάρξει καταληκτική απόφαση, τότε αυτή θα περάσει από όλα τα θεσμικά όργανα (συνεδρίαση τομεαρχών, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή) και θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους.