Επειτα από περισσότερες από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, η Ανγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες έφθασαν την Παρασκευή σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.

«Ναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της διαπραγμάτευσης απαντώντας στην ερώτηση αν επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία και επικυρώθηκε από τους προέδρους των κομμάτων.

Μια βουλευτής της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου, η Ντοροτέε Μπερ, επιβεβαίωσε επίσης την επίτευξη της συμφωνίας αναρτώντας στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφία του εγγράφου.

Και αυτή η επί της αρχής συμφωνία επικυρώθηκε από τα ηγετικά όργανα των τριών κομμάτων, των χριστιανικών ενώσεων CDU και CSU και του SPD.

Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Ανγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση με ακόμη μία, την τέταρτη, κυβερνητική θητεία, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία.

Αβέβαιη έκβαση

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τους διαπραγματευτές και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπει κυρίως ότι η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα εργασθεί μαζί με τη Γαλλία για να «ενισχύσει» και να «μεταρρυθμίσει» την ευρωζώνη ώστε να αντιστέκεται καλύτερα στις κρίσεις.

Το SPD επέμεινε πολύ στο σημείο αυτό, ενώ οι συντηρητικοί ήταν αρχικά πιο επιφυλακτικοί.

Η μεταναστευτική πολιτική αποτελούσε επίσης για καιρό σημείο διαφωνίας. Τελικά οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να περιορίσουν τον ετήσιο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα σε 180.000 έως 200.000, κάτι που επιθυμούσαν οι συντηρητικοί.

Η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015 και 2016, κάτι που προκάλεσε πολλές επικρίσεις σε βάρος της Άγγελα Μέρκελ και επέτρεψε στην ακροδεξιά να ενισχυθεί στην κοινή γνώμη.

Έπειτα από μια πρώτη αποτυχία τον Νοέμβριο να συνεννοηθεί για τον σχηματισμό ενός πλειοψηφικού συνασπισμού με τους οικολόγους και τους φιλελεύθερους, η καγκελάριος δεν είχε πλέον περιθώρια λάθους αυτή τη φορά, αν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της χώρας.

Όμως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό. Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η απόφαση να μπουν σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς θα πρέπει να λάβει επίσης το πράσινο φως των αντιπροσώπων του κόμματος στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου και η έκβασή του είναι πολύ αβέβαιη.

Στη συνέχεια θα αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του συνασπισμού.

Στην καλύτερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τα τέλη Μαρτίου, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη ανυπομονεί. Αρχικά το SPD είχε επιλέξει να περάσει στην αντιπολίτευση, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που σηματοδοτήθηκαν από την ταπεινωτική ήττα του κόμματος αυτού, την οπισθοχώρηση των μεγάλων κομμάτων και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η βάση του SPD, που θα έχει την τελευταία λέξη, εξακολουθεί να μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Διότι παραμένει πολύ επιφυλακτική στην ιδέα να χρησιμεύσει και πάλι σαν στήριγμα για τους συντηρητικούς.

Γεμάτα δημόσια ταμεία

Θέλοντας να πείσει τα μέλη του, ο Μάρτιν Σουλτς προέβαλλε τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη διάρκεια των συνομιλιών. Ωστόσο απέχει πολύ από το να πέτυχε όλα όσα επεδίωκε.

Οι συντηρητικοί αρνήθηκαν το αίτημά του να δημιουργηθεί μια «ασφάλιση υγείας πολιτών», ένα είδος Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία να συμβάλλουν όλοι ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην υγεία ανάμεσα στους ευπόρους, που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, και τους μισθωτούς με χαμηλότερα εισοδήματα, που έχουν δημόσια ασφάλιση.

Τελικά η συμφωνία προβλέπει μόνο πως οι εργοδότες θα βοηθούν περισσότερο στη χρηματοδότηση της ασφάλισης στα δημόσια ταμεία.

Επίσης το SPD δεν πέτυχε τις αυξήσεις των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα τις οποίες επιθυμούσε.

Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, έχει τα μέσα για να είναι γενναιόδωρη. Με περισσότερα από 38 δισεκ ευρώ δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, τα δημόσια ταμεία δεν ήταν ποτέ τόσο γεμάτα μετά την επανένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη.

Ακόμη και μ’ αυτή τη συμφωνία, το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι ευνοϊκό, ούτε για τους χριστιανοδημοκράτες ούτε και για τους σοσιαλδημοκράτες.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πιθανή συμμαχία τους «συνασπισμό των χαμένων» επειδή τιμωρήθηκαν αμφότεροι από τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδοτήθηκαν από την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Μετατροπή ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την Ευρωζώνη.

Οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις, σύμφωνα με το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο συμβιβαστικό κείμενο το οποίο έγινε αποδεκτό από τις τρεις πλευρές κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.

Τι συμφώνησαν για το προσφυγικό

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων κι των σοσιαλδημοκρατών.

Η θέσπιση των ορίων αυτών καλύπτει τις θέσεις των χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο εργασίας προβλέπει ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας προς τα επάνω.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν σημαντικό περιορισμό της επανένωσης των οικογενειών θέτοντας ανώτατο όριο στα 1.000 άτομα που θα μπορούν να το ζητήσουν κάθε μήνα.

Πρόκειται επίσης για μία ρύθμιση που καλύπτει μάλλον τις θέσεις των συντηρητικών παρά των σοσιαλδημοκρατών.

Οι ηγέτες των CDU,CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

Η μεταναστευτική πολιτική ήταν το κύριο θέμα διαφωνίας ανάμεσα στα κόμματα σε μία χώρα όπου η άκρα δεξιά ενισχύθηκε θεαματικά στις τελευταίες εκλογές εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια τμήματος της κοινής γνώμης μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από το 2015.