Αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια θα γίνουν οι μετεγγραφές φοιτητών με την αλλαγή του σχετικού νόμου, που μάλιστα θα εφαρμοστεί από τις αρχές Μαρτίου. Τα πανεπιστήμια αναζητούν μέθοδο αντίδρασης στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για μαζικές μετεγγραφές φοιτητών από το χειμερινό μάλιστα εξάμηνο, οι οποίες και αναμένεται να «βουλιάξουν» τα προγράμματα των κεντρικών ΑΕΙ.

Επ’ αυτού, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «τα πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να το δεχτούν» και θύμισε ότι φέτος αύξησε την επιχορήγησή τους.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προσδιόρισε το εισοδηματικό κριτήριο εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφές και είπε ότι «οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις όπου υπάρχουν οι ειδικότητες». Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί ώς τις 22 Ιανουαρίου. Αυτό θα αυξήσει κατά εκατοντάδες τους εισακτέους στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας και μάλιστα από το χειμερινό εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Για το περίφημο νέο εξεταστικό σύστημα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι μαθητές θα μπαίνουν με έναν καινούργιο τρόπο τον Ιούνιο του ’20, όταν η σημερινή Α’ Λυκείου θα είναι Γ’ Λυκείου». Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα ενδοσχολικά για το απολυτήριό τους.

Οσον αφορά την πρόταση του ΙΕΠ για αλφαβητική αξιολόγηση Α, Β, Γ που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ», είπε ότι μελετάει όλες τις προτάσεις που λαμβάνει αυτές τις ημέρες για τα θέματα αυτά, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, αλλά είναι «μια πρόταση πάρα πολύ δοκιμασμένη σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου». «Εγώ δεν νομίζω ότι είναι αριστεία να γίνεται μια ολόκληρη ιστορία για το αν το παιδί θα πάρει 18,5 ή 19» δήλωσε.