Σε δύο παράλληλες διαδικασίες θα κινείται πλέον η διαδικασία για την επίλυση του Σκοπιανού έπειτα από την απόφαση των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη να συστήσουν διμερείς ομάδες εργασίας στις οποίες θα συζητείται τόσο ο πυρήνας του ονοματολογικού όσο και τα συνδεόμενα με αυτό θέματα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισήμως οι δύο χώρες θα συνομιλούν απευθείας για το ζήτημα της ονομασίας, «περιορίζοντας» ουσιαστικά την εντολή του Μάθιου Νίμιτς. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει την πρώτη ουσιαστική συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών την προσεχή Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Στο παρελθόν υπήρχαν πάντοτε ανεπίσημες και μυστικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ποτέ όμως δεν είχαν θεσμοποιηθεί. Ο λόγος ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να αναδειχθεί η διμερής φύση της διαφοράς, καθώς παραδοσιακά επέμενε στην άποψη ότι το ονοματολογικό είναι ένα περιφερειακό ζήτημα. Ενδιαφέρον θα έχει ποιοι θα συμμετάσχουν από κάθε πλευρά στις ομάδες εργασίας και με ποια ακριβώς ζητήματα αυτές θα ασχοληθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η απόφαση των δύο υπουργών Εξωτερικών υπαγορεύτηκε από την ανάγκη επιτάχυνσης των συνομιλιών, καθώς το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον προσεχή Ιούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πιο πιεστικό από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Η εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς είναι αργή. Παράλληλα, αν και καμία πλευρά δεν πρόκειται να το επιβεβαιώσει επισήμως, φαίνεται να μην υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δύο διαπραγματευτές καθώς έχουν οριστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που για πρώτη φορά αποφασίστηκε οι διαπραγματευτές να έχουν βοηθούς.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην τακτική του να τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τα διαδραματιζόμενα, αφήνοντας την άλλη πλευρά να ομιλεί. Ο Ντιμιτρόφ σε διαδοχικές συνεντεύξεις του ανέφερε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν από τον Νίμιτς να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα αρχικό πλαίσιο πρότασης την προσεχή Τετάρτη. Ακόμη παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ενώ έθεσε και το πλαίσιο λέγοντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρχει μία σαφέστερη διάκριση μεταξύ του “κράτους της Μακεδονίας” και της περιφέρειας της Μακεδονίας, ενώ για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί θεμάτων ταυτότητας».