Οπως φαντάζεστε δεν θα μπορούσα να μην έχω πράκτορα χθες στο Κάραβελ όπου έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Ο άνθρωπός μου, λοιπόν, μου μετέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε το «παρών». Για να προλάβω τους διάφορους κακοπροαίρετους, ο ΓΑΠ ταλαιπωρείται από μια αμυγδαλίτιδα και έχει κλείσει η φωνή του. Εξού και δεν πήγε, λέει. Στη θέση του μίλησε ο Δημήτρης Ρέππας και όπως μου είπαν, αν και έμαθε τελευταία στιγμή ότι πρέπει να ανέβει στο πόντιουμ, τα έβγαλε πέρα.

Θυμούνται τον Τζιώτη

Εμένα, πάντως, άλλη ομιλία μού έκανε εντύπωση. Εκείνη του Σταύρου Θεοδωράκη. Γιατί; «Το Συνέδριο του Μαρτίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για Το Ποτάμι, τους ΜΕΤΑρρυθμιστές, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις, την ΕΔΕΜ, τους Οικολόγους, τον Νίκο, τον Γιώργο, τον Δημήτρη», είπε προς το τέλος της. OK, o Νίκος είναι ο Ανδρουλάκης, ο Γιώργος είναι ο Καμίνης. Ο Δημήτρης ποιος είναι; Ο Τζιώτης; Μπράβο στον Σταύρο. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι ο μόνος πολιτικώς ορθός κεντροαριστερός, αφού θυμάται ότι υπήρξε κάποτε στις εσωκομματικές του χώρου ένας υποψήφιος ονόματι Τζιώτης. Οι ψηφοφόροι το είχαν ξεχάσει πριν από τον πρώτο γύρο.

Προσφωνήσεις

Κατά τα λοιπά, ένα ντουετάκι που συζητήθηκε πολύ στα πηγαδάκια ήταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Για τις στυλιστικές τους επιλογές. Φορούσαν αμφότεροι γραβάτα σε κόκκινο της φωτιάς. Κάτι άλλο που παρατήρησε ο πράκτοράς μου είναι οι προσφωνήσεις. Τι εννοώ; Πρόσεξε ότι καθένας από τους αρχηγούς κομμάτων και τους υποψήφιους αρχηγούς προσφώνησε τους παρευρισκομένους με διαφορετικό τρόπο. Η Φώφη Γεννηματά τους είπε «Συντρόφισσες, σύντροφοι, φίλες και φίλοι». Ο Σταύρος Θεοδωράκης «Φίλες και φίλοι». Ο Γιώργος Καμίνης «Φίλες και φίλοι, συνιδρύτριες και συνιδρυτές». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «Συντρόφισσες και σύντροφοι». Επειδή ενίοτε το γλωσσικό ύφος λέει περισσότερα από το περιεχόμενο ενός λόγου, έχω να παρατηρήσω πως μάλλον έχουμε ακόμη δρόμο για τη σύγκλιση.

Η Κονιόρδου και οι «Δεσμοί»

Κάτι σκιές απ’ τα παλιά φαίνεται ότι κυνηγούν την υπουργό Πολιτισμού, σε ημέρες πονηρές μάλιστα, με δεδομένη τη δαμόκλειο σπάθη του ανασχηματισμού. Στο εδώλιο του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, λοιπόν, η Λυδία Κονιόρδου αντιμετώπισε την κατηγορία υπαλλήλου για μη καταβολή μέρους αποζημίωσης – περίπου 9.000 ευρώ – μετά την απόλυσή της από το Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί». Εκεί όπου το 2011 η νυν υπουργός ήταν διευθύνουσα σύμβουλος (και «ψυχή» του, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ και νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο). Για την έκβαση της υπόθεσης αναμένουμε την παράταση δύο μηνών που έδωσε το δικαστήριο προκειμένου να προσκομισθεί σχετική βεβαίωση από το υπουργείο Πολιτισμού για το εάν δόθηκαν επιχορηγήσεις προς το Κέντρο. Αλλο με προβληματίζει. Ο δικηγόρος της υπουργού δήλωσε κάποια στιγμή ότι για ενοίκια του Κέντρου έχουν κατασχεθεί χρήματα από λογαριασμούς της Λυδίας Κονιόρδου. Θα υποθέσω, λοιπόν, ότι δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με το Δημόσιο – με τη σημερινή της μισθοδοσία, για παράδειγμα –, ενώ υπάρχουν παλαιότερες εκκρεμότητες.

Τσιτάροντας Βρεττάκο

Στο πρωθυπουργικό twitter ανέβηκε χθες η κατακλείδα της δήλωσης που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του Θοδωρή Μιχόπουλου. Επί τη ευκαιρία να εκφράσω κι εγώ τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. «Πενθούμε σήμερα», έγραψε λοιπόν ο Πρωθυπουργός, «μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, τον ξαφνικό θάνατο του Θοδωρή Μιχόπουλου. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας, σύντροφε Θοδωρή. Καλό σου ταξίδι». Το αναφέρω για να επισημάνω πως η ποιητική πινελιά δεν είναι τσιπρικής εμπνεύσεως. Είναι στίχος του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Συζητώντας για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ελαβα την ακόλουθη πρόσκληση στο μέιλ και μιας και βρισκόμαστε σε φάση κουβέντας περί εθνικών ζητημάτων θα τη μοιραστώ μαζί σας. Ενόψει και του δεύτερου γύρου συνομιλιών με την Αλβανία διοργανώνεται την Πέμπτη, 18 του μήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο Μέλλον ή Επιστροφή στο Παρελθόν;» – από τις εκδόσεις Σιδέρη – μια συζήτηση. Στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκονται οι Θόδωρος Πάγκαλος, Μαριέττα Γιαννάκου, Λευτέρης Οικονόμου, Αγγελος Συρίγος και Σταύρος Λυγερός, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουν γράψει στο εν λόγω πόνημα για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα – μαζί με τους Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Χατζηθεοφάνους – που έχει επιμεληθεί ο πρώην πρεσβευτής στην Αλβανία Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς.