«Η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον το κεντρικό πρόσωπο γύρω από το οποίο κινούνται όλα στην Ευρώπη», σχολίαζε χθες η «Λα Ρεπούμπλικα», τον ρόλο αυτόν έχει πλέον ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Διαπιστώσεις όπως αυτή της ιταλικής αριστερής εφημερίδας δεν ηχούν ευχάριστα για τη γερμανίδα καγκελάριο, που είχε τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη. Η Μέρκελ πληρώνει την παντελή απουσία της από την ευρωπαϊκή σκηνή από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία μέχρι τη λήξη της παρατεταμένης κυβερνητικής κρίσης.
Τώρα αδημονεί να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Αυτό μαρτυρούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Νταβός για να είναι μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν ο αντίποδας στον Ντόναλντ Τραμπ. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από το περιβάλλον της καγκελαρίου. Ο λόγος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του SPD για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Χριστιανική Ενωση και Σοσιαλδημοκράτες την περασμένη Παρασκευή. Τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνει το επικείμενο συνέδριο του SPD την ερχόμενη Κυριακή για να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος.
Αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες κρατούν σε αγωνία τη Μέρκελ, τη Γερμανία και την Ευρώπη. Η Νεολαία του SPD Γιούζος και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν μία νέα συγκυβέρνηση με τα δεξιά κόμματα της Μέρκελ. Και κατέγραψαν το Σαββατοκύριακο μία σημαντική νίκη: το περιφερειακό συνέδριο του SPD στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ απέρριψε με οριακή πλειοψηφία 52 51 τη συμμετοχή σε νέα κυβέρνηση Μέρκελ. Η συγκεκριμένη οργάνωση στέλνει μόνον 6 από τους 600 συνέδρους στο παγγερμανικό συνέδριο του SPD, όμως ο Μάρτιν Σουλτς θα περάσει δύσκολα αυτήν την εβδομάδα και στη Βαυαρία και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, τη μεγαλύτερη περιφερειακή οργάνωση στη Γερμανία.
Κορυφαία στελέχη του SPD, όπως ο Ραλφ Στέγκνερ, ζητούν βελτιώσεις της συμφωνίας. Ωστόσο δύσκολα θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, την πλήρη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης υγείας και τη μεγαλύτερη φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, εμβληματικούς στόχους του SPD που δεν πέτυχε στη φάση που προηγήθηκε. «Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις ομάδες στη διερευνητική διαπραγμάτευση και με ένα περιεχόμενο 28 σελίδων είναι σχεδόν το κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ που προορίζεται για πρωθυπουργός της Βαυαρίας.
Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα βρεθεί ενώπιον σημαντικών προκλήσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η ψηφιακή επανάσταση, η φορολογική πολιτική, το Μεταναστευτικό, η ευρωπαϊκή πολιτική. «Σε όλα αυτά δίνει απαντήσεις η συμφωνία για επανέκδοση του μεγάλου συνασπισμού, αλλά λείπει μία πραγματική ατζέντα και πειστικοί στόχοι για το μέλλον της χώρας», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας DIW. Αντ’ αυτού, «οι απαντήσεις είναι άτολμες και άνευρες», και προδιαγράφουν τη συνέχιση του σημερινού συνασπισμού στο δρόμο που κινούνταν μέχρι τώρα. «Εάν ο μεγάλος συνασπισμός κυβερνήσει με αυτό το πρόγραμμα και την Ανγκελα Μέρκελ καγκελάριο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Χριστιανική Ενωση και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα πρέπει να απορούν αν στις επόμενες εκλογές πέσουν κάτω από το 50%», προβλέπει ο Κρητικός.
Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι ελκυστικός στους Γερμανούς, αλλά η πλειοψηφία, 60% σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή κυριακάτικη «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ζητούν από το SPD να κάνει το επόμενο βήμα και στο συνέδριο της Κυριακής να ανοίξει τον δρόμο της διαπραγμάτευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα.