Ο Μίλος Ζέμαν και ο Γίρζι Ντράχος πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο 73χρονος Μίλος Ζέμαν, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς συγκέντρωσε το 38,6%, δηλαδή 11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το απαιτούμενο 50%. Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας, ο φιλευρωπαίος Γίρζι Ντράχος, 68 ετών, απέσπασε το 26,6%. Οι δύο άντρες θα αναμετρηθούν στις επαναληπτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Ιανουαρίου. Μάλιστα, εκείνος που πλέον θεωρείται από πολλούς φαβορί είναι ο Ντράχος, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο στην παράσταση νίκης με ένα περίπου 5% επί του συνόλου των ψήφων υπέρ του. Αυτό, εφόσον συμβεί, πρόκειται να σημάνει πολλά, καθώς θα δείχνει πως οι τσέχοι πολίτες δεν θα αφήσουν τη χώρα να εισέλθει σε έναν κλειστό λαβύρινθο απομονωτισμού και αντιευρωπαϊσμού, μολονότι προσφάτως, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ανέδειξαν έναν λαϊκιστή πολιτικό – επιχειρηματία για πρωθυπουργό, τον εκατομμυριούχο ηγέτη των μίντια Αντρέι Μπάμπις, που μεταξύ άλλων ελέγχεται για σωρεία αδικημάτων, οικονομικής κυρίως φύσεως.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μίλος Ζέμαν, που απουσίασε εμφατικά από τα ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της χώρας –συγκέντρωσε σχεδόν το 39% χωρίς να λάβει ουσιαστικά μέρος στον προεκλογικό αγώνα: από «κεκτημένη ταχύτητα»-, πρόκειται ενδεχομένως να αντεπιτεθεί με τον τρόπο που ο ίδιος πολύ καλά ξέρει, κυρίως με θορυβώδεις, «θεατρικές» εμφανίσεις στην τηλεόραση που, όπως πάντα, θα συζητηθούν πολύ από τους Τσέχους. Ισως αυτή τη φορά να μην εμφανιστεί με κάποια ψεύτικη καραμπίνα που θα γράφει επάνω της «για δημοσιογράφους», όπως έκανε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να τα παρατήσει έτσι εύκολα.
Από στιβαρός ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας (1998-2002) που υποστήριζε την ομοσπονδιακή Ευρώπη, ο Μίλος Ζέμαν επέδειξε μια σχεδόν ολοκληρωτική στροφή, καθώς έχει μετατραπεί σε ακραίο λαϊκιστή και αντιευρωπαϊστή, απηχώντας ένα σεβαστό ποσοστό της κοινής γνώμης εκτός των μεγάλων πόλεων. Σε μια εποχή που η διχοτόμηση μεταξύ άστεως και υπαίθρου δείχνει να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, τόσο στην Τσεχία όσο και στις περισσότερες κεντροευρωπαϊκές χώρες, ο Ζέμαν επέλεξε να συμπαραταχθεί με το κομμάτι εκείνο των πολιτών που φοβάται περισσότερο την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κυρίως όπως αυτή εκφράζεται στο Προσφυγικό –η Τσεχία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Βίσεγκραντ, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, δεν έχουν δεχτεί μετανάστες. Αντιθέτως, ο Ζέμαν έχει ζητήσει αύξηση των εμπορικών σχέσεων της Τσεχίας με τη Ρωσία και την Κίνα και άρση των κυρώσεων της ΕΕ επί της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων
Με τις κινήσεις του ο Ζέμαν κατόρθωσε να έχει μεγάλη απήχηση στην ύπαιθρο των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, που φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες και τις δουλειές τους από τους ξένους… Αντίθετα, αποτελεί πλέον παραδοσιακό στόχο των ελίτ και των ανεξάρτητων μίντια, καθώς και του φιλελεύθερου αστικού πληθυσμού. Δεν είναι καθόλου παράδοξο, άλλωστε, πως το ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην πόλη της Πράγας δεν ξεπέρασε το 23%, ενώ ο Γίρζι Ντράχος το 35%.
Ολα αυτά βέβαια θα αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ τεράστιο ρόλο θα παίξουν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων των επτά υποψήφιων προέδρων που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο.