Το πάτημα ενός «λάθος κουμπιού» ήταν αρκετό για να σκορπίσει πανικό στην περιοχή του Ειρηνικού το Σάββατο, όταν οι κάτοικοι της Χαβάης έλαβαν, λανθασμένα, προειδοποίηση για επικείμενη βαλλιστική πυραυλική επίθεση. Από το λάθος εργαζόμενου στην κρατική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων, επί μισή ώρα, πανικόβλητοι κάτοικοι του αμερικανικού αρχιπελάγους έψαχναν να βρουν καταφύγιο.

Το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους έγραφε: «Απειλή βαλλιστικού πυραύλου προς την Χαβάη. Σπεύστε αμέσως στα καταφύγια. Δεν πρόκειται για άσκηση». Χρειάστηκε να περάσουν 38 λεπτά, προκειμένου οι Αρχές να διαψεύσουν ότι υπάρχει τέτοιου είδους απειλή. Ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ιγκ ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και διευκρίνισε ότι το μήνυμα στάλθηκε την ώρα της αλλαγής βάρδιας των υπαλλήλων στην υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. «Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται στην αλλαγή της βάρδιας, όταν ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι το σύστημα λειτουργεί. Ενας υπάλληλος πάτησε το λάθος κουμπί», ανέφερε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης προσθέτοντας ότι η διαδικασία επαναλαμβάνεται τρεις φορές καθημερινά.

Η προειδοποίηση, η οποία στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα και μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα λίγο μετά τις 8 το πρωί, έγινε εν μέσω της έντασης που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη των βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Η 56χρονη Στέισι Μποου, στη Χονολουλού, περιέγραψε πως ξύπνησε από την ειδοποίηση στο κινητό της την ίδια ώρα που το έλαβε και η 16χρονη κόρη της. «Η μικρή άρχισε να ουρλιάζει, να κλαίει, έχασε εντελώς την ψυχραιμία της. Προσπαθούσαμε να βρούμε κάπου να κρυφτούμε. Θέλω να απολυθεί αυτός που έκανε το λάθος. Ποτέ δεν έχουμε τρομάξει τόσο πολύ στη ζωή μας». Και η 43χρονη Ταμάρα Κονγ, διευθύντρια σχολείου, πρόσθεσε: «Σήμερα, ολόκληρη η πολιτεία έζησε μια στιγμή συλλογικού πανικού. Και κατόπιν ανακούφισης».

Οι Αρχές της Χαβάης, όπου ζουν 1,4 εκατ. άτομα, αποφάσισαν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβουν τις δοκιμές στο σύστημα προειδοποίησης για πυρηνική επίθεση που υπήρχε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Την ώρα του συμβάντος ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε γκολφ στο εξοχικό του στη Φλόριντα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «ο πρόεδρος ενημερώθηκε άμεσα».

Πάντως, οι ειδικοί σημείωσαν πως από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετά ήταν πολλά τα περιστατικά λανθασμένων συναγερμών –τα οποία όμως σπανίως γίνονταν γνωστά στο ευρύ κοινό. Οπως περιγράφει ο Γκάρετ Γκραφ, που μελετά τους τρόπους αντιμετώπισης από την αμερικανική κυβέρνηση μιας πιθανής πυρηνικής απειλής, στους «New York Times», υπήρξαν περιπτώσεις όπως στις 5 Οκτωβρίου 1960, όταν τα ραντάρ της Norad (Διοίκησης Αεράμυνας των ΗΠΑ) στη Γροιλανδία ειδοποίησαν για επίθεση δεκάδων σοβιετικών πυραύλων, με αποτέλεσμα να μπουν σε κατάσταση ετοιμότητας οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη. Το λάθος αποδόθηκε σε παιχνίδισμα του σεληνόφωτος. Τον Νοέμβριο του 1979, οι υπολογιστές της Norad έδειξαν πως οι ΗΠΑ δέχονταν επίθεση από πυραύλους που είχε εκτοξεύσει σοβιετικό υποβρύχιο. Οταν τα στοιχεία από τους δορυφόρους δεν επιβεβαίωσαν την επίθεση έπειτα από 6 λεπτά, οι αξιωματικοί κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε επίθεση. Αργότερα βρήκαν πως ένας τεχνικός είχε βάλει κατά λάθος στο κομπιούτερ μια κασέτα με «παιχνίδια πολέμου». Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1980. Βομβαρδιστικά και αεροπλανοφόρα βρέθηκαν σε θέση μάχης όταν ο πρόεδρος Κάρτερ ενημερώθηκε πως 2.200 πύραυλοι κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ. Ευτυχώς, γρήγορα διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό. Αργότερα μαθεύτηκε πως έφταιγε ένα ελαττωματικό τσιπάκι του κομπιούτερ που κόστιζε μόλις 46 σεντς…