Μπορεί η Ρουμανία να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο τα οφέλη αυτά δεν είναι ακόμη ορατά για πολλούς από τους κατοίκους της.

Αν και η ανάπτυξη κινείται με εκρηκτικούς ρυθμούς και παρότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και περικοπές φόρων, εντούτοις η οικονομική κατάσταση του μέσου Ρουμάνου παραμένει περίπου ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Για κάποιους, τα κέρδη από την ανάπτυξη καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, δηλαδή τρόφιμα και ρούχα –κατάσταση κατανοητή για μια χώρα της οποίας οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν ανάμεσα στις χειρότερες της ΕΕ -, ενώ άλλοι αγοράζουν τηλεοράσεις ή χρηματοδοτούν τις διακοπές τους. Το θέμα ωστόσο είναι ότι πολύ μικρός αριθμός Ρουμάνων καταφέρνει να αποταμιεύει, να τοποθετήσει τα κέρδη της ανάπτυξης σε επενδυτικά προϊόντα ή να αγοράσει ακίνητα.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ. Η ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας με 8,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς διεθνώς, δημιουργεί αμφιβολίες για τη διάρκειά της σε βάθος χρόνου. Τόσο η ΕΕ όσο και οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να εκτροχιάσει το δημόσιο χρέος, που παραμένει αρκετά χαμηλό.

«Αρκετοί Ρουμάνοι συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν ότι η πολιτική φορολογικών μειώσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί, όπως έχει προειδοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» λέει ο Φλόριαν Λίμποκορ, οικονομολόγος της BRD-Group Societe Generale στο Βουκουρέστι. Και εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί Ρουμάνοι δεν περίμεναν καν να δουν κατά πόσο οι υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες θα γίνουν πραγματικότητα, παρά κατανάλωναν περισσότερο, συσσωρεύοντας επίσης περισσότερο χρέος. «Μια διόρθωση θα είναι αναπόφευκτη» εκτιμά ο ίδιος.

Η ΕΕ έχει προβλέψει ότι η οικονομία της Ρουμανίας θα ενισχυθεί κατά 4,4% το 2018, ωστόσο μια σειρά από ανησυχητικά σημάδια κάνει την εμφάνισή της. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έφθασε σε υψηλό τεσσεράμισι ετών και η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ από το 2015. Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα, το κόστος αποπληρωμής στα στεγαστικά δάνεια έχει αυξηθεί για κάποιους Ρουμάνους κατά περίπου 15%.