Καμία αστική ευθύνη για αποζημίωση δεν έχει το ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και θανατηφόρου, το οποίο προκλήθηκε με κρατικό όχημα (περιπολικό) που οδηγεί μεθυσμένος δημόσιος υπάλληλος, εφόσον ο οδηγός του, ήταν εκτός διαταγμένης υπηρεσίας , όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην υπόθεση που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο ο αστυνομικός ενώ είχε ρεπό και βρισκόταν σε κατάσταση μέθης οδηγούσε το περιπολικό, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνει της πορείας του και η συνοδηγός του να βρει τραγικό θάνατο.
Μετά από αυτό, ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας και τα δύο παιδιά της προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών και ζήτησαν να τους καταβληθεί το ποσό των 400.000 ευρώ στον καθένα (συνολικά 1.200.000 ευρώ) ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.
Στα Διοικητικά Δικαστήρια, το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν έχει ευθύνη αποζημίωσης αφού ο οδηγός του οχήματος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι δεν υφίσταται ευθύνη του Δημοσίου, επειδή «η παρανομία έλαβε χώρα εκτός του κύκλου καθηκόντων του αστυνομικού, αφού αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, μεταφέροντας πρόσωπο άσχετο προς την υπηρεσία, προς άσχετες προς υπηρεσία διαδρομές με σκοπό τη διασκέδασή του και σε κατάσταση μεγάλης μέθης».
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο είχε κρίνει ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο του ατυχήματος, το υπαίτιο αστυνομικό όργανο δεν ενεργούσε σε εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ούτε σε συνάφεια με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, όπως αυτά προκύπτουν από τις ειδικότερες κανονιστικές διατάξεις της υπηρεσίας συνοδών αστυνομικών σκύλων και ως εκ τούτου, δεν στοιχειοθετείται αστική ευθύνη του Δημοσίου για τις ενέργειες του εν λόγω αστυνομικού.
Ακόμη, αναφέρει το ΣτΕ ότι η εφετειακή απόφαση, είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Εδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας.