Εκπληξη πρώτου μεγέθους θα θεωρηθεί εάν απόψε αργά το βράδυ δεν ακουστεί το «ναι σε όλα» από τα χείλη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού οι αντιδράσεις για τα οικογενειακά επιδόματα που προέκυψαν στο παρά πέντε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν το Μαξίμου –ούτε και ο απεργιακός κλοιός από τον οποίο θα συνοδευτεί σήμερα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τουναντίον, οι επιτελείς της κυβέρνησης προσδοκούν στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως ακριβώς συνέβη στην ψήφιση του προϋπολογισμού με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στο μικροσκόπιο του Μαξίμου δεν είναι μόνον η ανεξάρτητη βουλευτής, αλλά και άλλοι, οι οποίοι είτε συμμετέχουν στην Ενωση Κεντρώων είτε όπως η Μεγαλοοικονόμου έχουν εγκαταλείψει το κόμμα Λεβέντη.

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, παρά τη δυσφορία που υπάρχει για τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Γεωργίας Γεννιά προς τον Αλέξη Τσίπρα για τα οικογενειακά επιδόματα, δεν υπάρχει φόβος για καταψήφιση. Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ωφέλειες για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μέσα από στοχευμένες παροχές σε βάθος χρόνου (π.χ. φοροαπαλλαγές). Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να γίνουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο θεωρείται απίθανο, διότι το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά στη διαπραγμάτευση και μάλιστα το βάρος της ευθύνης για τις ρυθμίσεις φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί, όπως παραδέχονται και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή ο Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του θολώνει το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου. Ο απερχόμενος επικεφαλής του EuroWorking Group κατέστησε σαφές («Η Καθημερινή») πως τυχόν απόφαση για ελάφρυνση χρέους συνεπάγεται νέες υποχρεώσεις της Αθήνας απέναντι στους δανειστές: «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«ΚΑΡΦΙΑ» ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ. Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια αμφισβήτησε ανοικτά χθες και ο Πάνος Σκουρλέτης με νέα παρέμβασή του («Στο Κόκκινο»): «Δεν θεωρώ ότι ξεμπερδεύουμε έπειτα από τον Αύγουστο. Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται…», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.