Εγκαταλείπει πριν καν χτίσει το αφήγημα και το στόχο της «καθαρής» εξόδου από τα Μνημόνια η κυβέρνηση υπό τη διαρκή και εντεινόμενη πίεση των δανειστών και αντιμετωπίζοντας πλέον ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναδείχθηκε και κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, έχει πλέον διαγράψει από τη ρητορική του τον επιθετικό προσδιορισμό «καθαρή» και τον έχει αντικαταστήσει με την «αυτοδύναμη» έξοδο. Με την έννοια, όπως λένε συνεργάτες του, ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. «Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας και μπροστά μας έχουμε το στοίχημα τη δίκαιης ανάπτυξης… Το 2018 θα είναι χρονιά – ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή», ήταν χθες η πρωθυπουργική προσέγγιση. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «συνώνυμες έννοιες», ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δείχνει να δικαιώνει τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες είχαν αποτελέσει προσφάτως αφορμή για επίθεση εναντίον του από την κυβέρνηση. Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα τέταρτο Μνημόνιο, απομένει να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνδέονται Αθήνα και θεσμοί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η συζήτηση παραμένει ανοικτή και πως «θα γίνει στην ώρα της».
Διαπιστώνοντας, όμως, πίσω από τις λέξεις πως το τέλος του προγράμματος στήριξης συνοδεύεται από επιτροπεία διαρκείας και το λεγόμενο «υβριδικό» Μνημόνιο, το Μαξίμου επιχειρεί τώρα να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα και να αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση στελεχών και πολιτών. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός σπεύδει να διευκρινίσει στις ομιλίες του πως η έξοδος από τα Μνημόνια δεν συνεπάγεται επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.
Τον δρόμο αυτό έχουν ήδη σπεύσει να στρώσουν κεντρικοί υπουργοί με πλέον ενδεικτική τη νέα παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη. «Δεν είναι σωστό να δημιουργούμε μια εικόνα υπεραισιοδοξίας… Αυτό δεν σημαίνει ότι μια σειρά δεσμεύσεων που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ δεν θα ισχύουν», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών (ΕΡΤ), ενώ έχει ήδη φροντίσει να διαμηνύσει ότι «δεν ξεμπερδεύουμε με τα Μνημόνια έπειτα από τον Αύγουστο».
Την ίδια θέση, εξάλλου, έχουν εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν από τη στροφή στη ρητορική του Μαξίμου κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα τυγχάνουν κοντά στην ομάδα των 53. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, ο οποίος σε πρόσφατη κομματική συνεδρίαση είχε πει με έμφαση στους συντρόφους του ότι «δεν πρέπει να λέμε ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια». Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης εκτίμησε σε χθεσινή συνέντευξή του (Θέμα fm) πως «δεν θα περάσουμε αυτομάτως στον παράδεισο, για να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις». Το έδαφος καλλιεργεί, μάλιστα, και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέροντας πως «κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. «Γυμνή και όχι καθαρή» θα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο υποστήριξε από του βήματος της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας πως «η χώρα θα βρεθεί σε στρατηγικό κενό μετά τον Αύγουστο του 2018».
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχέδιου και υπερασπιζόμενος τις επίμαχες διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα και τις απεργίες, ο Πρωθυπουργός κατέφυγε σε ενέσεις αισιοδοξίας προς τα στελέχη του, ενώ υποστήριξε ότι με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι τυχόν θετικές ρυθμίσεις για το χρέος συνεπάγονται νέες υποχρεώσεις: «Κάθε διαπραγμάτευση έχει και συμβιβασμούς και υποχωρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.