«Είναι απλό, όλος ο κόσμος λατρεύει την Μπριζίτ» έλεγε πρόσφατα στη «Monde» συνεργάτης της πρώτης κυρίας της Γαλλίας. Τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και αυτά που ακούγονται στους διαδρόμους του Ελιζέ τον επιβεβαιώνουν. Ιδιαίτερα καλλιεργημένη, διακριτική, κομψή, η Μπριζίτ Μακρόν δεν έχει υποπέσει, τους τελευταίους οκτώ μήνες που ο σύζυγός της βρίσκεται στην εξουσία, στο παραμικρό ατόπημα και έχει κερδίσει με τον τρόπο της τους Γάλλους –και όχι μόνο. Η πρώτη (μη εγκεκριμένη) βιογραφία της, λοιπόν, ήταν απλώς θέμα χρόνου. Την υπογράφει η Μαέλ Μπρεν, μια δημοσιογράφος του «Closer», του σκανδαλοθηρικού περιοδικού που είχε αποκαλύψει παλαιότερα τη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ.

Σκάνδαλα εδώ βέβαια δεν υπάρχουν –η πολύχρονη ιστορία του Εμανουέλ Μακρόν και της κατά 24 χρόνια μεγαλύτερής του Μπριζίτ είναι ήδη γνωστή και πολυσυζητημένη. Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος συνοψίζει τη σχέση τους σε μία φράση: «Η Μπριζίτ είναι εγώ. Και εγώ είμαι εκείνη». Αλλά ανάγκη για κουτσομπολιό πάντα υπάρχει. Το βιβλίο «Μπριζίτ Μακρόν, η απελευθερωμένη γυναίκα» πρόκειται να εκδοθεί την Τετάρτη, ήδη έχουν ωστόσο κυκλοφορήσει αποσπάσματα και έχουν αποκαλυφθεί κάποιες «γαργαλιστικές», κατά το κλισέ που ταιριάζει στην περίσταση, λεπτομέρειες. Οπως, για παράδειγμα, ότι ο γάλλος πρόεδρος (φέρεται να) είχε γράψει στην ηλικία των 16-17 χρόνων ένα «τολμηρό» μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από το ειδύλλιό του με την τότε καθηγήτριά του.

Η αγάπη του Εμανουέλ Μακρόν για τη λογοτεχνία είναι γνωστή και η Μπριζίτ το έχει πει: ανέκαθεν πίστευε πως ο σύζυγός της θα γινόταν συγγραφέας, όχι πολιτικός. Φθινόπωρο του 1993, εκείνος είναι ακόμα μαθητής του λυκείου La Providence στην Αμιένη και εκείνη καθηγήτρια, υπεύθυνη για τη θεατρική λέσχη του σχολείου. Μαζί αναλαμβάνουν να προσαρμόσουν ένα θεατρικό του ιταλού συγγραφέα Εντουάρντο ντε Φιλίπο, την «Τέχνη της κωμωδίας». «Σε πλήρη λογοτεχνικό αναβρασμό… ο μελλοντικός πρόεδρος γράφει επίσης ποιήματα και αυτό το διάσημο μυθιστόρημα». Την πληροφορία η συγγραφέας Μαέλ Μπρεν την πήρε από μια τότε γειτόνισσα της Μπριζίτ, που είχε αναλάβει ρόλο δακτυλογράφου: «Τον γνώριζα από τη γειτονιά και μια μέρα μού ζήτησε να δακτυλογραφήσω τις τριακόσιες σελίδες ενός βιβλίου που είχε μόλις γράψει. Ηταν ένα μυθιστόρημα τολμηρό, λιγάκι πρόστυχο! Τα ονόματα δεν ήταν βέβαια τα ίδια, αλλά νομίζω πως είχε ανάγκη να εκφράσει αυτά που αισθανόταν την εποχή εκείνη».

Το χειρόγραφο η γειτόνισσα – δακτυλογράφος δεν το φύλαξε, θα πρέπει να αρκεστούμε στον λόγο της. Ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντως, δεν θα ήταν ο πρώτος γάλλος πολιτικός που γράφει λιγότερο ή περισσότερο ερωτικά μυθιστορήματα. Γαλλικά Μέσα κάνουν τις τελευταίες ημέρες λεπτομερείς απολογισμούς, από το «Πέρασμα», το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1994, έως το νουάρ «Μέσα στη σκιά», που συνυπέγραψε ο νυν πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ το 2011.