Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ 19.30 και 20.00, η rue de la Roquette στη συνοικία της Βαστίλλης, στο 11ο Διαμέρισμα του Παρισιού, είναι συνήθως γεμάτη κόσμο που απολαμβάνει τα μπαρ, τα εστιατόρια ή απλά τη βόλτα. Αυτό το Σάββατο, ωστόσο, έγινε τόπος εγκλήματος. Ενας 15χρονος έχασε τη ζωή του, από μαχαίρι, στη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα σε δύο αντίπαλες συμμορίες, μία από το 11ο και μία από το 20ό Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Καμιά πενηνταριά νέοι κατέλαβαν ξαφνικά όλο τον δρόμο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Σχηματίστηκαν δύο ομάδες. Ακούστηκαν ουρλιαχτά και από μακριά είδαμε ένα παιδί 14-15 χρόνων στο έδαφος. Κάποιος περαστικός προσπάθησε να του κάνει καρδιακές μαλάξεις και μετά οι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή. Ο καβγάς διήρκεσε δύο – τρία λεπτά. Ενας αστυνομικός είπε πως τον μαχαίρωσαν με λάμα 30 εκατοστών». Δύο έφηβοι 14 και 15 ετών, ήδη γνωστοί στην αστυνομία για κλοπές και βιαιότητες, προσήχθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Είναι ο δεύτερος νεαρός που χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή συμμοριών στο Παρίσι το τελευταίο εξάμηνο: στις 22 Σεπτεμβρίου, ένας 18χρονος είχε πυροβοληθεί θανάσιμα μπροστά στο σχολείο του στο 19ο Διαμέρισμα.

Η αστυνομία παρακολουθεί αυτά τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών «όπως το γάλα πάνω στη φωτιά», επισημαίνει η «Figaro». Στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού υπάρχει ειδική μονάδα που παρακολουθεί το φαινόμενο των συμμοριών από το 2009, έχει μάλιστα χαρτογραφήσει την πόλη ξεχωρίζοντας τα επτά διαμερίσματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, κάπου 40 βίαιες συμμορίες στο Παρίσι: το 2016, είχε ταυτοποιήσει 126 μέλη συμμοριών.

«Είναι ένα φαινόμενο που είχε υποχωρήσει σταδιακά και επανεμφανίστηκε πριν από δύο με τρία χρόνια» επισημαίνει ο αστυνομικός διοικητής του 20ού Διαμερίσματος Ζακ Ριγκόν. Δεν πρόκειται απαραίτητα για δομημένες ομάδες, πολλές συμμορίες συγκροτούνται αυθόρμητα ή οπορτουνιστικά. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών τους ωστόσο χαμηλώνει συνεχώς: το 2016, 28% ήταν 13 χρόνων, 36% μεταξύ 16 και 18 χρόνων και καμιά δεκαριά ήταν μικρότεροι από 13.