Συνεχίστηκαν για μια ακόμη ημέρα οι πολύ έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του κρυπτονομίσματος bitcoin, εν μέσω προσδοκιών ότι οι εποπτικές Αρχές αρκετών χωρών μπορεί να παρέμβουν για να βάλουν εμπόδια στην αγορά και την πώλησή του.

Η τιμή του bitcoin βούλιαξε χθες κατά 18%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων και διαμορφώθηκε στα 11.000 δολάρια. Μετά την εξέλιξη αυτή, βουτιά έκαναν και άλλα λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα, όπως το ethereum, που σημείωσε πτώση 23% και το ripple, που υποχώρησε κατά 33%.

Χθες επίσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) Στίβεν Μαζούρ προειδοποίησε τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν χρήματα σε κρυπτονομίσματα, νέα ή παλιά, ότι σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και όλο το αρχικό τους κεφάλαιο. Οπως είπε στο CNBC, η είσοδος επενδυτών στην αρχική προσφορά (ICO) που γίνεται όταν πρόκειται να κυκλοφορήσει νέο κρυπτονόμισμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.

KAMIA ΠΡOΣTAΣIA. Οι αρχικές αυτές προσφορές (ICO) έχουν πολλές ομοιότητες με τις αρχικές δημόσιες προσφορές για την αγορά μετοχών (IPO). Ομως στην περίπτωση των μετοχών οι επενδυτές αποκτούν ποσοστό σε μια εταιρεία, ενώ οι πωλήσεις κρυπτονομισμάτων διαφέρουν σημαντικά στο τι τελικά αγοράζει κανείς με τα χρήματά του.

«Δεν υπάρχει η κανονική προστασία που προσφέρουν οι εποπτευόμενες επενδύσεις και μπορεί να χάσει κανείς όλη την επένδυσή του», ανέφερε στο CNBC ο Μαζούρ. Στα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχει σήμερα οργανωμένη εποπτεία από κρατικούς φορείς, οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τέτοιες συναλλαγές για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στο 2017. Πέρυσι το bitcoin έφτασε τα 20.000 δολάρια και πλέον υποχωρεί κατά 40% από το υψηλό αυτό.

Η βουτιά των τιμών που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε πληροφορίες ότι η Νότια Κορέα σκέφτεται να παρέμβει δραστικά στις αγορές και πωλήσεις bitcoin. Tην ανάληψη δράσης φέρεται να εξετάζει και η Κίνα.