Στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί και τον Μπενουά Κερέ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις επαφές αυτές των ελλήνων τραπεζιτών με ανθρώπους-κλειδιά του χρηματοπιστωτικού ευρωπαϊκού συστήματος εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες αποδοτικής διαχείρισης του προβλήματος των ελληνικών τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε και ο νόμος Κατσέλη με τις διατάξεις του που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ως γνωστόν, οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Από την πλευρά τους οι έλληνες τραπεζίτες δεσμεύτηκαν για αυστηρή τήρηση του σχεδίου αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα οποία κινούνται λίγο κάτω από την περιοχή των 100 δισ. ευρώ με επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και ρυθμίσεις ενόψει και των στρες τεστ του Μαρτίου. Ο στόχος για φέτος προβλέπει τη μείωση του ανοίγματος των κόκκινων δανείων περίπου κατά 15 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 81,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα. Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές Αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.