Αυλαία έριξε χθες η κυβέρνηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση μετά την υπόδειξη των πιστωτών, κάνει πλέον πιο σύντομες και ταυτόχρονα απρόσωπες τις διαδικασίες, με στόχο να τρέξουν αμέσως οι πλειστηριασμοί ακόμα και για την πρώτη κατοικία. Αντίστροφα μετρά και η ισχύς του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος του 2018 αφήνοντας από την επόμενη μέρα εντελώς απροστάτευτους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και οφειλέτες, αφού οι δανειστές εμφανίζονται ανένδοτοι στο ενδεχόμενο έστω και μικρής παράτασης. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και χθες κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν οι έλληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί και του μέλους του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Μπενουά Κερέ. Η ΕΚΤ ζήτησε από τους τραπεζίτες να επιταχύνουν τους ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων ενόψει των αυστηρών στόχων που τους έχουν τεθεί για το 2018 και το 2019 και μάλιστα χωρίς περιορισμούς.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται χρησιμοποιώντας ώς άλλοθι τον νόμο Κατσέλη, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 να μην υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο προστασίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αντιθέτως, όσο θα εκπνέει η προθεσμία του νόμου τόσο θα αυξάνονται τους επόμενους μήνες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 όλοι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και από την 1η Μάΐου 2018 ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι πλειστηριασμοί που αφορούν χρέη προς τη Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και από 500 ευρώ και άνω.
Ακόμη και η άτυπη συμφωνία την οποία η κυβέρνηση επικαλείται ότι είχε κάνει με τις τράπεζες, ώστε να μην εκπλειστηριάζουν πρώτες κατοικίες κάτω από 300.000 ευρώ, αποδεικνύεται σήμερα κενή περιεχομένου. Η ευκαιρία που είχε η κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα αυτό, κάτι που ζητούσαν κοινωνικοί φορείς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν αξιοποιήθηκε. Αντίθετα ακολούθησε τις απαιτήσεις των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να προχωρήσουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς όχι μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Το δυσοίωνο μέλλον για τους οφειλέτες είχε διαφανεί και από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο αναφορικά με ενδεχόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, συζητήσεις που αφορούσαν μόνο την αυστηροποίησή του σε ορισμένα σημεία, κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι τράπεζες ακόμη και για το διάστημα πριν από την κατάργησή του.
Ετσι, αφού η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς καμία αλλαγή στο κρίσιμο αυτό θέμα, στη νέα τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα αρχίσει την ανοιξη, τα περιθώρια παράτασης της προστασίας για εκείνους που πληρούν τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2018 είναι όπως όλα δείχνουν ανύπαρκτα. Αλλωστε οι θεσμοί θεωρούν ότι στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και πλέον ζητούν από την κυβέρνηση και τις τράπεζες να «τρέξουν» τους πλειστηριασμούς χωρίς περιορισμούς.
ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ. Το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτέλεσε χθες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αιτία δριμείας αντιπαράθεσης μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αφήνει απροστάτευτη τη «λαϊκή κατοικία», όπως συνηθίζει να την αποκαλεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «πολύ μεγάλο θέμα με τις κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. «Εχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ενας στους δύο Ελληνες χρωστάει σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταλαβαίνετε τι κάνετε;» ρώτησε και χαρακτήρισε «τερατώδες» να γίνονται κατασχέσεις για ποσά ακόμα και 500 ευρώ.
Απαντώντας στην Μπακογιάννη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο και εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, που διαθέτει ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι 280.000 ευρώ, έχει «πλήρη και καθολική» προστασία από τον νόμο Κατσέλη.
Ο Σταθάκης ανέφερε ότι ο νόμος αυτός, τον οποίο ο ίδιος είχε αναμορφώσει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, προστατεύει όχι μόνον οφειλέτες με στεγαστικά δάνεια, αλλά και με χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, ως προς τα στεγαστικά δάνεια τόνισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 η πρώτη κατοικία προστατεύεται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ύψους έως 40.350 ευρώ. Ακόμη και έτσι όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη στον νόμο, μέχρι να λήξει, προϋποθέτει εκποίηση όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών.