Τα ξημερώματα των Θεοφανίων, άγνωστος εισέβαλε στην αυλή ενός σπιτιού στην περιοχή Μάρμαρα Ακράτας και κρέμασε με αλυσίδα που βρήκε εντός του χώρου τον σκύλο της οικογένειας από ένα αυτοσχέδιο σκέπαστρο. Το φρικιαστικό αυτό περιστατικό είναι ένα από τα τελευταία που προστέθηκαν στη μεγάλη λίστα κακοποίησης ζώων.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των περιστατικών –τουλάχιστον αυτών που καταγγέλλονται –κακοποίησης ζώων που φτάνουν στα γραφεία των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, σε μια κοινωνία που περνά κρίση, όπως η δική μας, τα εγκλήματα όλων των βαθμών είναι σίγουρα αυξημένα. «Ο καθένας ξεσπάει πάνω στον αδύναμο και το κατεξοχήν εύκολο θύμα είναι τα ζώα». Αλλωστε, μελέτες έχουν δείξει πως ο βασανισμός ζώων μπορεί να κρύβει κι άλλες βίαιες, παραβατικές ή εγκληματικές συμπεριφορές. Ετσι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο δράστες κακοποίησης ζώων να κακοποιούν γενικότερα τους αδύναμους –είτε αυτοί είναι παιδιά και γυναίκες είτε είναι ηλικιωμένοι.
ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ. «Δυστυχώς, ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων βασανισμού ή θανάτωσης ζώων συνδέεται και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό και φυσικά δεν τιμωρούνται αρκετά οι δράστες, ώστε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους επιχειρήσουν ξανά να βασανίσουν ένα αδέσποτο ή να ρίξουν φόλα στον σκύλο του διπλανού σπιτιού. Οι δράστες ξέρουν ότι δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις, οπότε επιχειρούν ξανά και ξανά».
Είναι ενδεικτικό πως, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 καταγράφηκαν σχεδόν 1.900 καταγγελίες ενώ σχηματίστηκαν 938 δικογραφίες. Συνολικά 157 δράστες συνελήφθησαν και επιβλήθηκαν περίπου 700 διοικητικά πρόστιμα. Τις δύο προηγούμενες χρονιές οι καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων έφτασαν τις 2.743 πανελλαδικά, με τις κατηγορίες να βαραίνουν 1.400 άτομα. Μάλιστα, ένα από τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που ενισχύει τα συμπεράσματα μελετών που βρίσκουν σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και ανθρώπων είναι και το γεγονός ότι περίπου 20 από τους κατηγορουμένους για κακοποίηση ζώου είχαν κατηγορηθεί παράλληλα για ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση παιδιών.
ΟΙ ΦΟΛΕΣ. Πριν από μερικές ημέρες το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος» έβγαλε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας μέσα σε τρία μόλις εικοσιτετράωρα δράστες είχαν σκοτώσει συνολικά δέκα σκυλιά –αδέσποτα και μη. Το σχέδιο των δραστών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, περιελάμβανε δηλητηρίαση των σκύλων με φόλες.
«Εχουμε πολλές υποθέσεις που ενώ καταγγέλλονται και λαμβάνονται υπόψη από την Αστυνομία, στελέχη της οποίας έχουν εκπαιδευθεί σε ειδικό πρόγραμμα για την κακοποίηση των ζώων, κολλάνε στην Εισαγγελία» σημειώνει η Ειρήνη Μολφέση. Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, πάντως, υποστηρίζουν πως έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών στα οποία το ζώο σώθηκε από τη βάναυση μεταχείριση του ιδιοκτήτη του, παρ’ όλα αυτά ο εισαγγελέας αποφάσισε να το επιστρέψει στον δράστη.
ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΛΙΓΜΩΝ. Αυτή τη στιγμή, βάσει του ισχύοντος νόμου, το μέγιστο διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 30.000 ευρώ για κάθε ζώο ή περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης, ενώ υπάρχει και η ποινή που επιβάλλει το δικαστήριο, η οποία μπορεί να είναι φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. «Κι όμως, το διοικητικό πρόστιμο θα πρέπει να επιβάλλεται αμέσως και χωρίς να υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς των δραστών, καθώς αυτό που γίνεται σήμερα είναι να προσφεύγουν στο Εφετείο και να πέφτει το πρόστιμο».
Οπως τονίζει, πάντως, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, απορίας άξια είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, «σύμφωνα με την οποία μειώνονται τα διοικητικά πρόστιμα για κακοποίηση ή θανάτωση ζώου στο μισό αν τα πληρώσει ο δράστης έγκαιρα. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την υπουργική απόφαση; Στην πραγματικότητα, εξισώνει την κακοποίηση ή θανάτωση ενός ζώου, για την οποία θα επιβληθεί το πρόστιμο, με το παράνομο, για παράδειγμα, παρκάρισμα».