Με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου απάντησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι είναιο παράνομη η σύλληψη και η διοικητική κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού.
Η μηνυτήρια κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτα» και προσθέτει ότι «η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια των 8, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ’ ουδενί το μέτρο της κράτησης».
Παράλληλα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι, «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της διοίκησης».
Μάλιστα αναφέρει ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΛΑΣ «αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».
Ακόμη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ως προς το ανώτατο όριο κράτησης ότι το προβλεπόμενο για τη διαδικασία ασύλου «έχει ήδη παρέλθει και σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης» και προσθέτει: «Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης».
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, «σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η χώρα απειλήθηκε με προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Διοικητικό Πρωτοδικείο σφράγισε την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, κρίνοντας ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Ο δικαστικός λειτουργός απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους αλλά και την πρόταση που έθεσαν για απελευθέρωση του στρατιωτικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.
Το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου δημοσίευσε την 4 σελίδων απόφαση του, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή ως νόμιμη η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε κράτηση στον Τούρκο στρατιωτικό.
΄
Στην απόφαση εμπεριέχεται αναλυτικό σκεπτικό για την αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησης.
Ο πρόεδρος επικαλείται την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου με την οποία ανεστάλη η χορήγηση του ασύλου.
Όπως λέει στην απόφαση του: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσης του στην Τουρκία όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.
Συνεπώς, αναφέρει ο δικαστής «εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».
Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο ενώ στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.
«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Η νομιμότητα της διοικητικής κράτησης ελέγχθηκε αυτεπαγγέλτως από τη Δικαιοσύνη και ο Τούρκος αξιωματικός έχει δικαίωμα να προσβάλλει αντιρρήσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.