Την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι σεισμολόγοι (ήδη από την περασμένη εβδομάδα) και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα επιφανειακά ξεσπάσματα του Εγκέλαδου, ακόμα κι αν στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί, ιστορικά, σφοδρή δόνηση. Χθες το βράδυ, μόλις έξι μέρες μετά το σμήνος μικροσεισμών με επίκεντρο τον Νότιο Ευβοϊκό και συγκεκριμένα την ακτογραμμή Ραφήνας – Μαραθώνα, ο Εγκέλαδος αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Αττικής (όχι μόνο της Ανατολικής) με 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Σταμάτας.
Για έξαρση σεισμών που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες –παρότι είναι περιορισμένης έκτασης και χωρίς μεγάλα μεγέθη –το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και για την ανάγκη για διαρκή ετοιμότητα και προετοιμασία έκανε λόγο στα «ΝΕΑ», στις 9 Ιανουαρίου, ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφερόμενος μάλιστα σε αισθητότητα που δημιουργεί ερωτήματα.
«Υπάρχει τοπική έξαρση μικροσεισμών στην Ανατολική Αττική με μέγεθος που δεν ξεπέρασε το 2,9 αλλά και πάλι η αισθητότητα δημιούργησε ερωτηματικά. Πρόκειται για εξελισσόμενη σμηνοσειρά σεισμών, η οποία προς το παρόν δεν είναι επικίνδυνη», έγραψε συγκεκριμένα στο άρθρο του για τις μικροδονήσεις (2-3 βαθμών) στον Νότιο Ευβοϊκό, της περασμένης Τρίτης.
Οι σεισμολόγοι κατέληξαν ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (4,4 βαθμών, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του μεγέθους από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καθώς αρχικά έδωσε 4,2 βαθμούς) αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Αττική. «Ημασταν εξαρχής επιφυλακτικοί και παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου μετά τις 9 Ιανουαρίου. Πράγματι ο νέος σεισμός εντάσσεται στη δραστηριοποίηση της ίδιας περιοχής. Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω εκτιμήσεις» τόνισε χθες το βράδυ ο δρ Παπαδόπουλος.
«Γνωρίζουμε ότι η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και δεν δίνει δυνατούς σεισμούς. Βεβαίως όμως παρακολουθούμε το φαινόμενο» είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο twitter, αμέσως μετά τον σεισμό, ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού (στις 22.24) «βρίσκεται στην περιοχή της Σταμάτας».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. «Η δόνηση εντοπίζεται στις βόρειες παρυφές της Πεντέλης, μιας περιοχής η οποία δεν έχει μεγάλο δυναμικό. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Πάντως, χαρακτηριστικό της χθεσινής δόνησης (διάρκειας περίπου 6 δευτερολέπτων) ήταν το έντονο βουητό που προηγήθηκε και πάγωσε τους κατοίκους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Το επίκεντρο εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,9 χιλιόμετρα, ενώ αμέσως ακολούθησαν δύο μικρότεροι σεισμοί (έως 2,6 Ρίχτερ). Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε σεισμό 4,5 βαθμών.
«Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό»
Μέσα σε μόλις 10 ώρες είχαν καταγραφεί 18 σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο Μαραθώνα – Ραφήνας, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, θέτοντας επί ποδός την επιστημονική κοινότητα. Από τον ίδιο εστιακό χώρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, προήλθε και το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου, που έγινε αισθητό σχεδόν σε όλη την Αττική. Εκείνη η ακολουθία σεισμών είχε κινητοποιήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι πάντως φαίνεται ότι περίμεναν απόσβεση του φαινομένου, όπως ακριβώς έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, «η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν κάποιον μεγάλο σεισμό και επιπλέον απέχει πολύ από τα πιο ενεργά ρήγματα, όπως είναι εκείνο του Ωρωπού». Αν και για το «μυστήριο» του σμήνους σεισμών στην Ανατολική Αττική ήταν πιο επιφυλακτικός ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σταδιακή απόσβεση της δραστηριότητας «έβλεπε» και ο ίδιος, τουλάχιστον με βάση όσα κατέγραφαν οι σεισμογράφοι τα επόμενα 24ωρα και με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Παράλληλα είχε αναφερθεί και στους πρόσφατους σεισμούς στον Ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο (επίσης είχαν γίνει αισθητοί και στην Αθήνα) και στο Κιλκίς με σμηνοσειρά. Για τις δύο τελευταίες περιοχές οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι δονήσεις 4,6 και 4,7 βαθμών αντίστοιχα ήταν οι κύριοι σεισμοί.