Την Κυριακή ο Ανεξάρτητος Ελληνας έγραψε στον Τύπο για να προτείνει δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Επειδή, σύμφωνα με την καμμενική οπτική γωνία, το βάρος της ευθύνης μιας τέτοιας απόφασης «εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος». Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της Marc, στην οποία το 68% των συμμετεχόντων λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Η πλειονότητα, ωστόσο, των κομμάτων –του εταίρου του Πάνου Καμμένου συμπεριλαμβανομένου –προτείνουν σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι ανάμεσα στο στελεχικό δυναμικό τους που αναζητούν τρόπους προκειμένου να πείσουν την κοινωνία πως έχει έρθει η ώρα να λυθεί το ονοματολογικό με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Σε κεντρικά κομματικά γραφεία ήδη δέχονται τηλεφωνήματα παραπόνων από Βορειοελλαδίτες. Και περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους προσπαθώντας να καλμάρουν τους ψηφοφόρους τους. Εξηγώντας τους γιατί πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις κι από τις δύο πλευρές. Υπάρχει, τελικά, τάση στην κοινωνία κατά της σύνθετης ονομασίας;

Τάσεις

Τι πιστεύει ένας δημοσκόπος; «Είναι» λέει «πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τάση –μιας κι ακόμη δεν έχουμε όλους τους όρους της συζήτησης στο τραπέζι. Από την άλλη, όμως, το Σκοπιανό δεν ήταν νεκρό τοπίο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1992 έχει ξαναέλθει αρκετές φορές στην επικαιρότητα –εμπάργκο, Ενδιάμεση Συμφωνία, Βουκουρέστι. Εξού και γίνονταν μετρήσεις με σχετικές με αυτό ερωτήσεις». Η εκτίμησή του, μάλιστα, είναι πως «επειδή, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν ξεχάστηκε, όπως είχε προβλέψει ο Μητσοτάκης, ποτέ δεν ανατράπηκε η πλειοψηφία που είχε σχηματιστεί από τότε κατά της σύνθετης ονομασίας με τον όρο “Μακεδονία”. Παρότι ίσως μειώθηκε». Για του λόγου το αληθές, το φθινόπωρο το ΠΑΜΑΚ είχε κάνει μια έρευνα για το ΕΛΙΑΜΕΠ στην οποία πάνω από 60% έλεγαν «όχι». Σύμφωνα δε με την παραπάνω πηγή, «τα ποσοστά του Οχι είναι ψηλά σε όλη τη χώρα, απλά στη Βόρειο Ελλάδα είναι ακόμη υψηλότερα». Αιτία; «Στη Νότια έχουν γνώμη και την εκφράζουν, το θέμα, ωστόσο, δεν θεωρείται μείζον. Στη Βόρειο τού αποδίδουν βαρύτητα».