Ενα νέο κρίσιμο στάδιο διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της οριστικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση.
Δέκα χρόνια πριν, στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε σε πολύ αρνητικό περιβάλλον μια μεγάλη διπλωματική μάχη προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.
Οι συνθήκες σήμερα είναι ευνοϊκότερες και επιτρέπουν εκκίνηση από πολύ καλύτερη βάση.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό:
Πρώτον, η κυβέρνηση συνασπισμού στα Σκόπια, στην οποία συμμετέχει και το αλβανικό στοιχείο, φαίνεται να υιοθετεί λιγότερο αντιπαραγωγικές θέσεις από εκείνες του εθνικιστή Γκρούεφσκι.
Δεύτερον, στη γειτονική χώρα, μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η εμμονή σε ανιστόρητες αλυτρωτικές αντιλήψεις καταδικάζει τη χώρα να μένει εγκλωβισμένη στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ουδέποτε είχε ως σκοπό τον αποκλεισμό των Σκοπίων από την ευρωπαϊκή οικογένεια και την Ατλαντική Συμμαχία. Το αντίθετο ισχύει. Δεν έχουμε συμφέρον από τη διατήρηση μιας «μαύρης τρύπας» αβεβαιότητας στον ευρωπαϊκό χάρτη και μάλιστα στα βόρεια σύνορά μας, τη στιγμή που το μείζον μέτωπο της εξωτερικής μας πολιτικής βρίσκεται στα ανατολικά μας.
Το ζήτημα της ονομασίας, λοιπόν, πρέπει και μπορεί να λυθεί με τρόπο που να σέβεται την Ιστορία μας και να υπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντά μας.
Περιμένουμε η κυβέρνηση να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Οφείλει κατ’ ελάχιστον να διαφυλάξει το λεγόμενο «κεκτημένο του Βουκουρεστίου» που είναι διττό.
Αφενός, η λύση θα πρέπει να βασιστεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία που θα διαχωρίζει σαφώς τη γειτονική μας χώρα από τη Μακεδονία, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων και θα θέτει οριστικά τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.
Αφετέρου, να καταστήσει για μία ακόμη φορά σαφές ότι χωρίς λύση η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αντί για βήματα μπροστά, θα συνεχίσει να κάνει βήματα επί τόπου.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σύνθετες και απαιτητικές. Η εθνική συστράτευση είναι απαραίτητη για να δυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ομως, την πρωταρχική ευθύνη και για την οικοδόμησή της την έχει η κυβέρνηση.
Γι’ αυτό οφείλει να:
l αφήσει τα παιχνίδια μικροκομματικής σκοπιμότητας,
l αποκτήσει επιτέλους μία και ενιαία θέση με την υποστήριξη του συνόλου της κυβερνητικής πλειοψηφίας,
l ενημερώνει τον ελληνικό λαό και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, σταματώντας τον εθισμό του υπουργείου Εξωτερικών στη μυστική διπλωματία.
Η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Επιθυμεί ειλικρινά τη λύση. Δεν είναι όμως διατεθειμένη να δεχθεί μια λύση για τη λύση. Μια λύση που στη δοκιμασία του χρόνου θα αποδειχθεί «μη λύση».
Ολοι, εντός και εκτός Ελλάδας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Οχι όμως και δεδομένοι.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β’ Αθήνας και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ