Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, που είναι η συζήτηση επί της κύριας αίτησης του ελληνικού Δημοσίου για το κρίσιμο θέμα της χορήγησης ασύλου στον πρώτο από τους συνολικά οκτώ τούρκους αξιωματικούς βρίσκονται και οι άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι περιμένουν την κρίση των ανεξάρτητων Επιτροπών Ασύλου για τα δικά τους αιτήματα. Ο κλήρος, όπως όλα δείχνουν, στη υπόθεση των τούρκων αξιωματικών έχει πέσει πλέον αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, που θα αποφασίσει για το ζήτημα του ασύλου μετά τις παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που ομόφωνα είπε όχι στην έκδοσή τους στη γείτονα. Ο δικαστικός λειτουργός που έκρινε χθες νόμιμη τη διοικητική κράτηση του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με βάση την οποία έχει παγώσει προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.
«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική λύση της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε χθες το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η σύλληψη και η διοικητική κράτηση του τούρκου στρατιωτικού.