Ηταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο στόχευσε προς την πλευρά του ΚΚΕ και έκανε τόσο εκτεταμένη αναφορά στον Περισσό και στην τακτική που ακολουθεί για ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων. «Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος και επαγρύπνηση χρειάζεται και να αντιληφθούμε όλοι μέσα σε ποιους συσχετισμούς παλεύουμε», σχολίασε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήκωσε το γάντι και αντεπιτέθηκε με σκληρή φρασεολογία –«οικονομικούς εκτελεστές» αποκάλεσε τους υπουργούς και διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα χαμογελά για πολύ ακόμη…».
«Δεν είμαστε εμείς που αποδράσαμε από την πραγματικότητα, κύριε Τσίπρα. Εσείς έχετε αποδράσει από κάθε λογική, από τις αξίες, από την Αριστερά. Κι έχετε προσχωρήσει στον ρεαλισμό, βέβαια, της υποταγής στην καρέκλα της αστικής εξουσίας», ήταν το χθεσινό μήνυμα του γ.γ. του ΚΚΕ που προαναγγέλλει τα επόμενα επεισόδια. Λίγο αργότερα, ξεκινούσε η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή στην οποία είχε επενδύσει πολιτικά ο Περισσός.
Κάπως έτσι, αναδείχθηκαν χθες οι δύο εικόνες μιας ολόκληρης στρατηγικής του ΚΚΕ η οποία κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα με στοχευμένες κινήσεις σε κάθε επίπεδο: από τα πανό και την αλλαγή ταμπέλας ώς χάπενινγκ στο υπουργείο Εργασίας μέχρι το θερμό τετ α τετ με την Εφη Αχτσιόγλου live στα κανάλια, αλλά και την απεργία που σήκωσε μόνο του το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες που ελέγχει.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η χθεσινή επίθεση Τσίπρα στο ΚΚΕ μόνον τυχαία δεν είναι και σηματοδοτεί μια στροφή και από το Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός απέφευγε επιμελώς την αντιπαράθεση με τον Περισσό. Μετά όμως την πολεμική για το δικαίωμα στην απεργία και τους υψηλούς τόνους που επέλεξε το ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα και στη Βουλή, είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση ένιωσε την πίεση από τα αριστερά. Η πρόθεση εξάλλου του Περισσού ήταν να εκθέσει την κυβέρνηση. Να διαμορφώσει όρους ηγεμονίας γύρω από ένα ταυτοτικό ζήτημα όπως το δικαίωμα στην απεργία. Να επιβεβαιώσει τους διαφορετικούς κόσμους, κυβέρνησης και Αριστεράς. Κάτι που δεν τελειώνει με τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά θα μετατεθεί ως στοίχημα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους χώρους εργασίας και στις δομές του εργατικού κινήματος, όπως αναφέρουν στελέχη του Περισσού.