Ποδοσφαιρική μεταγραφική περίοδο θυμίζει ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό, καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών (ανεξάρτητων και μη) φέρονται ότι επανεξετάζουν την πολιτική στάση τους και την ειδικότερη τοποθέτησή τους στον κοινοβουλευτικό χάρτη. Τα πολιτικά «φλερτ» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής προς τα στελέχη κομμάτων που έχουν χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά έχουν αρχίσει εδώ και μήνες και τώρα φαίνεται ότι πολλά από αυτά καταλήγουν σε «γάμο». Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου με την προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο την αρχή. Η συνέχεια δόθηκε χθες με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία προσχώρησε ο ανεξάρτητος –επίσης προερχόμενος από το κόμμα Λεβέντη –Γιώργος Καρράς. Οπως τόνισε σε δηλώσεις του, «η κυβέρνηση συνεχίζει να συντάσσεται με τους δανειστές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ορθό πολιτικό λόγο» και γι’ αυτό ο ίδιος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κινήματος Αλλαγής, εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Φουρτούνες στο Ποτάμι. Εκτός από την Ενωση Κεντρώων, στον δρόμο των απωλειών είναι πιθανόν να ξαναβρεθεί και Το Ποτάμι. Ο Σπύρος Δανέλλης επιβεβαίωσε χθες ότι η απουσία του από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Δευτέρας είχε πολιτικό μήνυμα. «Δεν είχα καλύτερη επιλογή, καθώς έπρεπε να είμαι υπεύθυνος απέναντι στο κόμμα μου και συνεπής με τις αρχές μου». Ο ηρακλειώτης βουλευτής διαφώνησε με τη στάση του Ποταμιού στο θέμα των απεργιών. Ο ίδιος συμφωνούσε με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ενώ το κόμμα του, αν και υπήρχαν εισηγήσεις για θετική στάση στο θέμα των απεργιών, τελικά είπε «παρών». Ο βουλευτής αποσυνδέει τη διαφοροποίησή του από το «φλερτ» που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το σενάριο μιας μελλοντικής μετακίνησής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου με στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις ως προς τη συνέχιση της συμπόρευσής του με Το Ποτάμι εκφράζει και ο Γιώργος Αμυράς, καθώς –όπως δήλωσε χθες –το κόμμα αυτό «κλείνει τον κύκλο του». Αν και απέφυγε να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά του, λέγοντας ότι «είναι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής», πληροφορίες τον εμφανίζουν να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Στη ΝΔ δεν βιάζονται για νέες προσχωρήσεις, αλλά εξακολουθούν να «φλερτάρουν» με τους προερχόμενους από Το Ποτάμι, ανεξάρτητους βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Χάρη Θεοχάρη.
Το παιχνίδι των διευρύνσεων αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς και τα δύο κόμματα εξουσίας θέλουν να προσελκύσουν πρόσωπα που σηματοδοτούν το άνοιγμά τους σε συγκεκριμένους πολιτικούς – ιδεολογικούς χώρους. Για τη ΝΔ, πέραν του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει και δεξιό άρωμα στις εκλογικές λίστες και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να έχει στα ψηφοδέλτια τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο.

Λεβέντης: «Είμαστε πιο συμπαγείς και πιο αποφασιστικοί»

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γεώργιος Καρράς μόλις χθες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και οι δύο κινήσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο φυγόκεντρων δυνάμεων στην Ενωση Κεντρώων. «Καμία πίεση δεν δεχόμαστε. Ηρεμήσαμε. Είμαστε πια πιο συμπαγείς και πιο αποφασιστικοί», δηλώνει ωστόσο στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης, που πάντως εγκάλεσε και ηθικά τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την Μεγαλοοικονόμου, για την οποία θυμίζει πως εξελέγη με λίστα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Πάνε σε 4ο Μνημόνιο και χωρίς χρηματοδότηση»

«Αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής. Εχει ήδη συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας και μάλιστα πολύ βαρύτερη από εκείνη άλλων χωρών» υποστήριξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητώντας εκ νέου τον ισχυρισμό του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Μιλώντας στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Eπιμελητήριο, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακή καμπάνια επειδή θέλει απλώς να αποφύγουν τον τοξικό όρο «Μνημόνιο». Στην ουσία, όμως, υπογράμμισε ότι πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Πυρά εκτόξευσε και για τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στις δημόσιες επενδύσεις. «Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Μόλις 5,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον».