Οι τεχνοκράτες νίκησαν τελικά την τέχνη του απρόβλεπτου, θα έγραφε ο Εδουάρδο Γκαλεάνο αν ζούσε σήμερα και έβλεπε τις επιτυχίες του βιντεοδιαιτητή, γνωστού και ως VAR.

Οι Ιταλοί παρουσίασαν τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.  

Το VAR χρησιμοποιήθηκε σε 210 παιχνίδια του ιταλικού πρωταθλήματος και επενέβη σε 1.078 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε 5,1 ανά αγώνα κατά μέσο όρο. Οι αποφάσεις των διαιτητών άλλαξαν σε 60 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 11 αποδείχτηκαν λανθασμένες και αφορούσαν κυρίως φάσεις όπου παίκτες ακούμπησαν την μπάλα με το χέρι. Μόνο σε 7 περιπτώσεις το VAR και ο διαιτητής έκαναν λάθος που αποδείχτηκε καθοριστικό για το αποτέλεσμα του αγώνα. Το ποσοστό των διαιτητικών λαθών στην Ιταλία μειώθηκε στο 1%, που θεωρείται αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές.

Αυτό που παρατηρήθηκε ωστόσο στις αναλύσεις και προκάλεσε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του VAR ήταν η βελτίωση του ποδοσφαίρου στο ποιοτικό του κομμάτι. Ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος αυξήθηκε από τα 50.30 στα 51.40 λεπτά. Τα φάουλ μειώθηκαν 8%, τα πέναλτι αυξήθηκαν κατά 5%, τα οφσάιντ μειώθηκαν κατά 2,37%, οι κίτρινες κάρτες μειώθηκαν επίσης κατά 18,8%, οι προσπάθειες παραπλάνησης των διαιτητών κατά 23% και η αντιαθλητική συμπεριφορά κατά 15,5%!