Επίσκεψη σε μία πόλη-σύμβολο της μεταναστευτικής κρίσης στη Γαλλία, το Καλαί, πραγματοποίησε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να υπερασπιστεί από εκεί μία μεταναστευτική πολιτική που συνδυάζει «πραγματισμό» και «ανθρωπισμό». Την ίδια ώρα ωστόσο, πέντε γνωστές προσωπικότητες του γαλλικού δημόσιου βίου, ανάμεσά τους και διανοούμενοι φίλα προσκείμενοι στον πρόεδρο, όπως ο οικονομολόγος Ζαν-Πιζανί Φερί ή ο γενικός διευθυντής του κεντροαριστερού εργαστηρίου ιδεών Terra Nova Τιερί Πεκ, τον προειδοποιούσαν / κατηγορούσαν μέσω ανοιχτής επιστολής στη «Monde» πως «η πολιτική την οποία εφαρμόζει διαψεύδει τον ανθρωπισμό που κηρύσσει».

Ο προκάτοχος του Μακρόν στο Ελιζέ, ο Φρανσουά Ολάντ, είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Καλαί κατά τον τέταρτο χρόνο της θητείας του, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016, προκειμένου να προαναγγείλει από εκεί την «απόλυτη, οριστική» διάλυση της «Ζούγκλας»». Ο Μακρόν το επισκέφθηκε χθες, πολύ νωρίτερα στη θητεία του, προκειμένου να διακηρύξει πως η «Ζούγκλα» δεν θα επιστρέψει. Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί όπου συνωστίζονταν άλλοτε, και δη την περίοδο 2014-2016, 7.000-10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την υποσαχάρια Αφρική και αλλού οι οποίοι ονειρεύονταν να περάσουν στη Βρετανία, διαλύθηκαν τον Οκτώβριο του 2016: περίπου 7.500 άνθρωποι είχαν οδηγηθεί τότε σε 300 κέντρα κράτησης ανά τη Γαλλία. Και η επίσημη εκδοχή θέλει την κατάσταση στο Καλαί να έχει «βελτιωθεί σημαντικά». Για τις οργανώσεις αρωγής, ωστόσο, έχει «γυρίσει δέκα χρόνια πίσω»: κάπου 350-600 πρόσφυγες και μετανάστες, από την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανάμεσά τους και περίπου 100 ανήλικοι, παραμένουν στην περιοχή, σε άθλιες συνθήκες, καθώς η αστυνομία διαλύει αμέσως κάθε αυτοσχέδιο κατάλυμα ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για κατασχέσεις προσωπικών αντικειμένων των προσφύγων.

Ο Μακρόν επαίνεσε τους αστυνομικούς για το έργο τους, καλώντας τους παράλληλα να επιδεικνύουν υποδειγματική συμπεριφορά και προειδοποιώντας με κυρώσεις. Αρκετές οργανώσεις αρωγής αρνήθηκαν χθες να τον δουν. Γιατί ο γάλλος πρόεδρος κατηγορείται από πολλούς πως εφαρμόζει μία από τις σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία. Οι απελάσεις αυξήθηκαν το 2017 κατά 14,6% – παράλληλα οι ανθρωπιστικές βίζες αυξήθηκαν κατά 35%. Το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση που θα παρουσιάσει στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο μειώνει στο ήμισυ, στις 15 ημέρες, το περιθώριο που έχει ένας αιτών άσυλο ο οποίος βλέπει την αίτησή του να απορρίπτεται προκειμένου να ασκήσει έφεση. Και διπλασιάζει το νόμιμο διάστημα εγκλεισμού στα κέντρα διοικητικής κράτησης, στις 90 ημέρες. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, και η οποία προβλέπει πως κινητές μονάδες από υπαλλήλους των κατά τόπους νομαρχιών και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (OFII) θα μπορούν να εισέρχονται στις δομές υποδοχής και να ελέγχουν το εκεί καθεστώς φιλοξενίας.

«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, από το προεκλογικό σας πρόγραμμα, συγκρατήσαμε πως θα είχαμε μία πολιτική ασύλου αυστηρή, αλλά υποδειγματική», γράφουν οι 5 στη Monde. «Αλίμονο, ξυπνήσαμε σε μία χώρα όπου αρπάζουμε τις κουβέρτες από τους μετανάστες στο Καλαί. Οπου σχίζουμε τις σκηνές τους στο Παρίσι. Οπου μπορεί κανείς να χαθεί, με τα πόδια και τα χέρια παγωμένα, στις χιονισμένες πλαγιές των γαλλο-ιταλικών συνόρων». Οι συνυπογράφοντες στηλιτεύουν ιδιαίτερα και την επανάληψη των επαναπροωθήσεων με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, «έναν κανονισμό που συνελήφθη για έναν κόσμο που δεν υπάρχει, ή που δεν υπάρχει πια», όπως επισημαίνουν. «Η αναζήτηση της ισορροπίας είναι ενάρετη αλλά δεν μπορούμε ταυτόχρονα να θέλουμε και να αρνούμαστε, να υποσχόμαστε και να αποτρέπουμε. Μπορούμε να εφαρμόζουμε τα κριτήρια του ασύλου με αυστηρότητα και ταχύτητα, και να το λέμε, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε μία πραγματική προσπάθεια υποδοχής στέλνοντας παράλληλα όλα τα σημάδια της απόρριψης».